måndag 26 februari

För att få ut maximalt av ett Aimpointsikte så ska båda ögonen vara öppna när du siktar.

Öppna ögonen och bli en bättre skytt

Drevjakterna står för dörren när jaktåret blir allt intensivare. Med ett rödpunktsikte från Aimpoint monterat på bössan så blir du en bättre skytt på rörliga mål. Det hjälper dig att ta snabbare skott och du nyttjar kroppens naturliga instinkter.
Men det kräver en del träning.
– Håll båda ögonen öppna! Bibehåll fokus på målet med båda ögonen öppna och se till att punkten finns framför det beväpnade ögat. Det ger dig en fantastisk kontroll över situationen. säger Erik Ås, ansvarig skjutinstruktör på Aimpoint.

Bockjakten är på sluttampen och älgjakten har precis dragit igång i norr.

Den viktiga skytteträningen under sommaren ger förhoppningsvis resultat och de dåliga skotten kommer att lysa med sin frånvaro.

Men träning är en sak och en skarp jaktsituation är något annat. Det gäller att kunna lita på att utrustningen levererar vad den lovar, även i hastiga jaktsituationer.

 

Säkrare och tryggare

Ett rödpunktsikte är då ett värdefullt hjälpmedel som kommer att göra dig säkrare som skytt och tryggare som jägare.

Men det går inte att bara att byta från ett traditionellt tubkikarsikte och tro att det fungerar på ungefär samma sätt, utan det kräver en del arbete och ändrade skytterutiner.

Allra viktigast är att du måste lära dig att skjuta med båda ögonen öppna. Det är absolut vitalt för att utrustningen ska kunna utnyttjas till max. Och det lär du dig genom träning.

Med hjälp av enkla övningar kommer övergången ske smidigt (se faktaruta).

När du har utfört dessa övningar kommer du upptäcka hur mycket enklare och snabbare det är att komma till skott.

Snabbare och säkrare. Med Aimpointsikte skjuter du med båda ögonen öppna.

Fördelarna är många med ett rödpunktsikte från Aimpoint och de kommer särskilt till pass under drevjakter. Du slipper bland annat kantavskärmningar som man kan uppleva i ett kikarsikte vilket lätt kan uppstå när bössan lyfts i stressade jaktsituationer. En annan viktig sak är att ögat inte måste placeras i perfekt position i siktet utan där du ser rödpunkten på målet där träffar även kulan.

– Tänk hagelskytte, det vill säga släpp aldrig fokus från målet, rödpunkten skall finnas i synfältet, ögonen skall koncentrera sig på en fokuspunkt i målet dit rödpunkten transporteras med en lugn men bestämd rörelse. Nyttja första tillfället rödpunkten når fokuspunkten till avfyrning av vapnet i syfte att minimera tiden till skottet, säger Alexander Nordin, ansvarig för Aimpoints försäljning på den svenska marknaden.

För hundförare och eftersöksjägare är Aimpoint-rödpunktsikte ett särskilt bra val tack vare sin användbarhet. Det blir enklare att ta snabba och säkra skott i dåliga ljusförhållanden eller i trånga situationer där hänsyn till en arbetande hund måste tas.

– Passkyttar har stor nytta av ett Aimpoint rödpunktsikte. Tack vare att båda ögonen används så kan skjutgator och luckor nyttjas på ett bättre och säkrare sätt. Allt fokus kan läggas på viltet när en bra träff ska tillverkas, säger Alexander Nordin.

Det finns dock en baksida.

Skytte med Aimpoint rödpunktsikte är beroendeframkallande och det finns ej idag någon lyckosam behandling mot detta beroende.

Men det är nog en risk som många jägare är villiga att ta.

 

Fakta:

Grundläggande tips för att förbättra ditt skytte

1. Vapeninpassning

Korrekt inpassning av vapnet är nyckeln till att få ut så mycket som möjligt av ditt Aimpointsikte. När vapnet är placerat mot skuldran och kinden, skall rödpunkten i ditt Aimpoint-sikte vara linjerad med ditt öga.

2. Använd båda ögonen

Båda dina ögon skall vara öppna och behåll fokus på själva målet där ditt skott skall träffa.

3. Tillverka en träff

Ha en plan för att ”tillverka” din träff. Planera rörelsen från tidpunkten du ser målet till dess att det är dags att avfyra skottet.

4. När det är dags – ha rätt anläggning

Lägg an med ditt vapen, flytta rödpunkten med en kontrollerad rörelse till fokuspunkten och släpp skottet. Ditt fokus skall hela tiden ligga på målet.

Obs! Vapnet ska alltid vara säkrat vid hantering och inställning av sikte.

 

Övning 1

Har du problem med att skjuta med båda ögonen öppna?

Pröva följande enkla övning:

  1. Täck den främre delen av Aimpoint-siktet med linsskyddet.
  2. Justera intensiteten i rödpunkten.
  3. Fokusera på målet med båda ögonen öppna.
  4. Lägg sedan an med skjutvapnet samtidigt som du har båda ögonen fokuserade på målet 5. Nu kan du se röda punkten på målet med ditt beväpnade öga och målet med andra ögat. Om du stänger ögat som inte är beväpnat ser du inte målet längre.

Om du övar på detta enkla sätt kommer du att vänja dig vid att ha båda ögonen öppna när du tillverkar din träff. Med ett traditionellt sikte är ditt synfält begränsat.

Obs! Vapnet ska alltid vara säkrat vid hantering och inställning av sikte.

 

Övning 2

För dig som är van att skjuta med båda ögonen öppna.

  1. Sänk ner skjutvapnet ett ögonblick och fokusera på målet med båda ögonen.
  2. Fortsätt sedan, utan att ta ögonen från målet, med att placera ditt skjutvapen så att du nu tittar på målet genom Aimpoint-siktet.
  3. Lägg sedan an med skjutvapnet samtidigt som du har båda ögonen fokuserade på målet. Den röda punkten kommer nu att vara på målet.

Så enkelt är det! När punkten är på målet kommer du att träffa där. I och med att alla Aimpoint-sikten är parallaxfria behöver du aldrig tänka på att centrera den röda punkten inne i siktet.

Obs! Vapnet ska alltid vara säkrat vid hantering och inställning av sikte.

Korta skjutavstånd och komplext krävande jaktsituationer är rödpunktsiktets främsta styrka gentemot ett förstorande optik.

 

Inskjutningstips

Nyttja Aimpoints inskjutningstavla som är avsedd att nyttjas på 25/50/100 meter. Fundera på vilka avstånd siktet kommer användas på i huvudsak och anpassa ballistiken till ändamålet. Generell rekommendation är att börja inskjutningen på 25 meter i syfte att träffa tavlan och få ihop en bra träffbild, därefter skjuta på 80 alternativt 100 meter och där justera det sista och erhålla önskat överslag, lämpligt överslag på 100 meter om siktet avses användas för drevjakt bör hamna på 2-4 cm beroende på kaliber och ammunitionsval.

 

Länkar:

https://www.aimpoint.se/support/hantering/forbattra-ditt-skytte/

https://www.aimpoint.se/support/hantering/skjut-in-ditt-sikte/

Fakta

Nyttja Aimpoints inskjutningstavla som är avsedd att nyttjas på 25/50/100 meter. Fundera på vilka avstånd siktet kommer användas på i huvudsak och anpassa ballistiken till ändamålet.

Generell rekommendation är att börja inskjutningen på 25 meter i syfte att träffa tavlan och få ihop en bra träffbild, därefter skjuta på 80 alternativt 100 meter och där justera det sista och erhålla önskat överslag, lämpligt överslag på 100 meter om siktet avses användas för drevjakt bör hamna på 2-4 cm beroende på kaliber och ammunitionsval.

 

Länkar:

https://www.aimpoint.se/support/hantering/forbattra-ditt-skytte/

https://www.aimpoint.se/support/hantering/skjut-in-ditt-sikte/

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.