onsdag 22 augusti

Publicerad 22 december 2016 - 08:21

Kvalitetsprodukterna TIPSTRIKE och ECOSTRIKE från Norma.

Nya knall-och-fall kulor när allt ska falla på plats

TIPSTRIKE och den blyfria uppstickaren ECOSTRIKE är först ut när Norma presenterar ammunitionsserien STRIKE.

I mer än 110 år har den svenska ammunitionstillverkaren Norma fått förtroendet från jägare och skyttar världen över. Det är marknadens behov som styr och därför presenteras nu ammunitionsserien STRIKE.

Först ut är kulorna TIPSTRIKE och ECOSTRIKE.

 

Tipstrike är tillgänglig i följande kalibrar: 308 Win, 30-06, 300 Win Mag, 300 WSM. Fler kalibrar är under utveckling.
Gelantinblocket (35cm) visar anslagsenergin hos en TIPSTRIKE som gått in från vänster med 800 m/s. Kulan är framtagen för att kraftfullt avge sin energi direkt vid anslaget.
Dessa kulor är av 30-kaliber och har nått sitt mål med 800 m/s. Kulan till vänster har skjutits i ballistisk gelantin. Kulan till höger har återfunnits ur ett vildsvin efter en verklig jaktsituation.

 

TIPSTRIKE är kulan som passar jägaren som är ute på drevjakt på hjort och vildsvin eller andra jaktformer där det krävs ett omedelbart stopp. Kulan har en snabbt djupverkande expansion som även får större djur att falla på stället.

Expansionen säkras av plastspetsen, den ger en chockeffekt som uppnås av mantelns konstruktion. Manteln är förstärkt av ett mekaniskt lås som gör att kulan upprätthåller en hög restvikt och garanterar ett konsekvent uppförande hos kulan.

 

Tillgängliga kalibrar 2016: 7x65 R, 7x64, 7 mm Rem Mag, 308 Win, 30-06, 300 Win Mag, 300 WSM, 8x57 JRS, 8x57 JS, 9,3x62, 9,3x74R
Båda kulorna ovan har skjutits i 308 Win och nått målet vid 800 m/s. Kulan till vänster har skjutits i ballistisk gelantin på Norma. Kulan till höger har skjutits i en jaktsituation och återvunnits ur en älgko, som skjutits på 60 m med en flyktsträcka på 40 m. Båda kulorna har 100% restvikt.
Blocket (35 cm) ovan visar en kula som gått in från vänster och hur den avgett sin energi vid 800 m/s. ECOSTRIKE avger sin energi snabbt och ger god genomträngning i viltet.
Diagrammet visar expansion, beroende på kaliber och skjutavstånd. Hastigheten påverkar expansionen av kopparkulan mer än för en blyspetskula. Svamparna har skjutits i ballistisk gelantin.

 

Nästa kula ut i lanseringen är EKOSTRIKE, den blyfria uppstickaren. Det är en lättare kula som faktiskt överträffar en tung, vilket gör det omöjliga möjligt. Blyet har ersatts av koppar och nickel som har gjort kulan lättare och förhindrar att den splittras.

Expansionen kontrolleras noga vilket ger en hög restvikt och säkerställer ett konsekvent uppförande och djupverkande – oavsett skjutavstånd.

Lägg till att kulan har en patenterad förnicklad yta, som minimerar beläggningar i gevärspipan.

Den som vill ta hänsyn till vapnet, viltet, naturen och köttet ska välja EKOSTRIKE.

 

Kvalitet och precision

Utmaningen är den stora drivkraften och varje produkt tillverkas med specifika egenskaper, för olika sorters jakt.

Utifrån de egenskaper som önskas tas en ritning fram. Minsta förändring påverkar kulans beteende så precision gäller från första stund. Det går inte att stressa. Prototyper tas fram, verktyg skapas och det testskjuts och justeras i minsta detalj.

Ingenting lämnas åt slumpen.

Precis som när jägaren är i skogen.

I ett skarpt läge måste allt falla på plats. Därför är det ingen slump att Normas ledord är säkerhet, kvalitet och precision.

 

 

 

Nyfiken att veta mer?

Mer information om Normas ammunitionsserie Strike hittar du på Norma.cc

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.