Nya gallringsmetoder ger mer värdefull skog för framtiden
Mer värdefullt timmer ur varje skog, mer sågbart virke ur varje träd, mer stormtåliga bestånd – och mindre vägareal genom växande skog. Så kan man sammanfatta nyttan av Vidas gallringspolicy och principer för värdehöjande avkap.
– Vi får skogar för framtiden, menar Pelle Ström, skogsbrukschef på Vida.
Principen om värdehöjande avkap, utvecklades av Vida och har använts sedan 2016. Idén är att ta bort rötskadade delar direkt i skogen och därigenom öka värdet på det timmer som blir kvar. Istället för att låta hela stocken bli massaved kan värdet ökas.
Pierre Qvist, virkeskvalitetschef på Vida, berättar:
– Om man tar bort tio procent av en stock för att fördubbla värdet på de kvarvarande 90 procent är det en bra affär för skogsägaren. När vi introducerade den här metoden för åtta år sedan höjdes ett och annat ögonbryn, men nu är den så vanlig att de flesta skogsägare känner till och uppskattar den.
Nu kommer alltså Vida med nästa nyhet – en ny gallringspolicy. Som kanske inte är så ny som den verkar. Kanske är det en återgång till traditionella, täta skogar som är framtiden?
Hård gallring kontraproduktiv
Bakgrunden är att Vida, som är Sveriges största sågverkskoncern och en av de största köparna av timmer i landet, såg att volymerna av sågbart virke minskade i allt mer glesnande skogar. Pelle Ström, skogsbrukschef på Vida fyller i:
– Efter en längre tid med låga priser på massaved och utveckling mot större maskiner har uttagen i gallring ofta blivit hårdare än vad som är lämpligt. Vi reagerade och tog kontakt med Skogforsk. Uppdraget var att undersöka vilka konsekvenser en mer försiktig gallring skulle kunna ge.
Flera tydliga fördelar
I korthet kan Skogforsks rapport* sammanfattas i ett antal punkter, som glädjer alla skogsägare:
• En mer försiktig gallring ger fler fullvuxna träd och mer värdefullt timmer ur tätare skogar. Det skapar fina framtidsbestånd.
• Mer ved i skogen betyder att mer kol binds, under längre tid. När träden dessutom kan användas som virke i byggnader som kanske står i 100 år istället för att bli betydligt mer kortlivade produkter, binds kolet ännu längre.
Vidas egna bedömningar innebär ytterligare fördelar:
• Med mer planerad och försiktig gallring minskar behovet av markyta för vägar och stickvägar. Det gör att den produktiva arealen ökar.
• Tätare skog ger mer stormtåliga bestånd. Det betyder att skogen i större utsträckning kan skördas när skogsägaren vill, inte när man måste.
Måste ta särskilda hänsyn
Utöver den grundläggande principen om försiktig gallring har Vida utvecklat ytterligare riktlinjer för att optimera värdet av skogen, både när den växer och när den skördas.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.