måndag 26 februari

Blyfritt, snabbexpanderande eller helmantlat. Valen är många när det kommer till ammunition. Sako kommer nu med ett nytt system som ska hjälpa jägaren.

Låt jakten styra ammunitionsvalet

Att välja kaliber efter jakt är något som jägare gör och gärna diskuterar.
Men hur ofta tänker du på att välja den mest effektiva ammunitionen till din jaktform?
Nu kommer ett nytt system som gör ammunitionsvalet lättare för den mångsidige jägaren.

Ammunitionsdjungeln kan vara snårig att ta sig igenom och ibland kan det vara svårt att navigera rätt.

Det är då bra att tänka på att en kulas utformning inte bara påverkar hur den reagerar vid anslaget utan även hur den uppträder i luften. Som exempel bromsas en lätt kula snabbare av luften än en tung och förlorar energi fortare vilket ger en lägre anslagsenergi och sämre djupverkan och mindre skadeverkan.


Vid själva anslaget
är det viktigt att kulan gör sitt jobb på just det sätt som du vill att den ska göra.

Är det till exempel högst restvikt som önskas eller är det maximal expansion som är av vikt vid jakttillfället?

 

Sako lanserar nu en ny färgkodning som på ett illustrativt och pedagogiskt sätt visar vilken ammunition som är rätt val till just din jaktsituation.

Det kan nästan jämföras med när du ska välja rätt valla till rådande skidföre.


– Vi insåg
att det behövdes ett enkelt sätt att kunna välja rätt typ av patron till rätt aktivitet, framförallt de olika jaktformerna och olika vilttyper ställer olika krav på hur kulan verkar i viltet. Så vi delade upp vårt sortiment i fyra tydliga grupper – tre för jakt och en för övning. Den röda är den snabbexpanderande gruppen med obondade kulor, främst för skadedjurbekämpning. Blå är kontrollerad expansion med maximal stoppeffekt och bondade för att inte få blyfragmentering. Grön är de blyfria kulorna med högst restvikt. Grå är patroner för träning och tävling, säger Patric Roman, marknadschef Sako Sverige.

 

Vad är viktigast att tänka på vid valet av ammunition?

– Att man väljer rätt typ av ammunition i förhållande till vad man ska göra. Träning, precisionsskytte eller jakt, och vilket vilt man jagar och vilket avstånd man räknar med att jaga på. När man ska hitta en ny patron så ska man även vara medveten om att alla patroner och vapen inte trivs ihop, oftast är det inga problem alls men ibland får man prova sig fram lite för att hitta den rätta kombinationen, säger Patric Roman.

Vid byte av ammunition är det därför viktigt att lägga stor kraft på inskjutningen, för den kommer att avgöra hur lyckosam du blir som jägare. Var noggrann och låt det ta den tid det tar. Och tänk på att det kan skilja en del på hur övningsammuntionen och jaktammunitionen uppträder. Trots att kulorna väger lika mycket.


– Ibland samskjuter övningspatronen
perfekt med den jaktpatron man vill använda. Det vill säga de träffar på samma ställe och man slipper skruva på kikarsiktet mellan övningsskytte och jakt. Det händer även att flera olika jaktpatroner i princip samskjuter och då har man verkligen allra bästa förutsättningar att kunna variera sig beroende på vad man ska göra utan att behöva skruva på kikarsiktet vid byte av patron, säger Patric Roman.

Av yttersta vikt är även att ammunitionen beter sig konsekvent så att du kan lita på att kulan går dit du siktar. Känner du dig trygg med detta så blir du även en bättre skytt och jägare.
Har du valt rätt patron/kula vid jakten, som ger den effekt som eftersträvas, så gör det att du inte har någon osäkerhetsfaktor med dig ut i skogen utan helt kan fokusera på att leverera ett bra skott.

 

Varför ska jägare välja ammunition från Sako?

– Demand perfection är vår slogan och det gäller i alla led och alla produkter vi tillverkar. Vi är inte störst, men vi är snabba och har korta vägar från idé till färdig produkt. En av våra största fördelar är att vi har förmånen att tillverka båda högkvalitativa vapen och ammunition. Vii använder runt en miljon av våra patroner om året för att precisionsskjuta våra vapen. Så vi får genom det koll på att både vapen och ammunition levererar Sakokvalitet i alla led, säger Patric Roman.

 

Inskjutningen är jägarens bästa försäkring för att jakten ska få ett lyckat slut.

Tänk på detta vid val av ammunition

• Den ska vara tillverkad av bästa möjliga komponenter.

• Ska uppträda konsekvent, både i träffbild och effekt.

• Välj kulor efter vilt. Vilka behov har du?

• Tänk på att jämföra kulor och kalibrars energi vid 100 meter. Det ger en god bild på effektiv kulan är vid normala skjutavstånd.

 

Sako har ett nytt färgkodningssystem som underlättar för jägaren att välja rätt ammunition.

Så kodar Sako sin ammunition

Obondade kulor, snabb expansion RÖD

Tunn mantel.

Snabbt expanderande med maximal stoppkraft.

Huvudsakligen för små till medelstora vilt och skadedjursbekämpning.

Kontrollerad expansion BLÅ

Bondade kulor med tjockare mantel.

Optimerad stoppkraft och penetration ger effektivare chock-effekt, högre restvikt och bättre hållbarhet vid träff i ben.

Huvudsakligen medelstora till stora vilt.

Blyfria kulor GRÖN

Solida blyfria kulor.

Ger väl kontrollerad expansion med bra penetration med extremt hög restvikt och hållbarhet i benmärgen.

Huvudsakligen medelstora till stora vilt.

Target GRÅ

Helmantlade kulor.

Huvudsakligen tränings- och tävlingsskytte samt vissa typer av fågeljakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.