torsdag 25 februari

Publicerad 20 mars 2018 - 13:20

Kniven F1 satte en helt ny världsstandard.
F1 blev synonymt med den starka kniven vars egg höll skärpan, gång efter gång.
Flygvapnet utsåg F1 till sin officiella överlevnadskniv 1995.
F1 blev snabbt en storsäljare i Sverige och runt om i världen.
Fällkniven är i dag Sveriges främsta knivspecialist och kan också titulera sig Kunglig Hovleverantör.
Kniven är människans äldsta redskap och Fällkniven ser till att den aldrig blir omodern.

F1 – kniven som kan rädda liv

Först lockas ögat till den attraktiva designen. När kniven vilar i handen känner du det gedigna hantverket. Känslan av kvalitét finns där. Fällkniven AB:s storsäljare F1 gör dig aldrig besviken. Har du väl fått smak för dess kvalitét är det en kniv du aldrig vill vara utan.

Form följer funktion för Fällkniven AB.

Form följer funktion för Fällkniven AB.

Fällkniven AB:s grundare Peter Hjortberger lämnar inget åt slumpen. Det kan vara en orsak till att det tog åtta år att designa och utveckla F1 – en kniv som satte en helt ny världsstandard.

Det är inte så konstigt.

Att göra en överlevnadskniv är inget man gör i en handvändning. Om något går snett kan en människas liv hänga på knivens funktion.

Men Peter Hjortberger lyckades skapa det som många innan honom hade försökt – han gjorde kniven alla ville ha.  Jägare och elitsoldater och samlare – alla fick upp ögonen för filosofin bakom F1.

Succén lät inte vänta.

Flygvapnet utsåg F1 till sin officiella överlevnadskniv 1995. F1 blev synonymt med den starka kniven vars egg höll skärpan, gång efter gång. Den är inte heller tung och passar perfekt i benfickan på piloternas G-dräkt.  Det behöver kanske inte nämnas, men F1 blev snabbt en storsäljare i Sverige och runt om i världen. Kniven är i dag Fällkniven AB:s signaturkniv.

Peter Hjortberger.

Peter Hjortberger.

– Kniven passerar med bred marginal internationella och militära krav vad avser styrka, personsäkerhet och prisvärdhet. Ingen annan kniv kan mäta sig med F1 om man väger samman dessa tre faktorer, säger Peter Hjortberger.

Det är ingen överdrift att påstå att kniven är mänsklighetens både äldsta och vanligaste redskap. Människan har i alla århundraden haft en kniv. Men även ett troget original måste uppdateras för att få följa med in i framtiden, något som Peter Hjortberger är väl medveten om:

– Jag har designat kniven för den moderna människan. Det som signifikativ för våra knivar är den rena, raka designen. Det är inga krusiduller, inget extra allt, utan ett minimalistiskt skandinaviskt formspråk som andas funktion, säger han och nämner de tre F som är hans motto – Form Följer Funktion.

Peter Hjortberger är grundare till Fällkniven AB, ett genuint familjeföretag med rötterna djupt rotade i den norrbottniska myllan.

Peter Hjortberger är grundare till Fällkniven AB, ett genuint familjeföretag med rötterna djupt rotade i den norrbottniska myllan.

Fällkniven AB är ett genuint familjeföretag med rötterna djupt rotade i den norrbottniska myllan. Företaget grundades 1984 och är i dag Sveriges främsta knivspecialist samt kan också titulera sig Kunglig Hovleverantör. Kanske inte så konstigt då företaget består av jägare och fiskare i flera generationer.

– Kniven kommer aldrig att sluta att utvecklas. Kniven är människans äldsta redskap och jag ska se till att den aldrig blir omodern. Vi gör knivar av världskvalité som passar alla, avslutar Peter Hjortberger.

Skribent

Förnamn Efternamn

mywp@vildmarksdata.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.