Genom en unik mjukvara så optimeras bilden för att förbättra kontrast, skärpa och färger. Denna teknik har Leica använt i företagets kameror i årtionden.

Det här är hemligheten bakom Leicas knivskarpa termiska sikten

Jakten behöver inte vara över bara för att solen har gått ned och råbocken är fälld. Med Leica Calonox Sight kan du fortsätta din jakt på vildsvin efter att mörkret lagt sig tack vare en unik mjukvara som ger knivskarpa termiska bilder.

Bockjakten gav intet för Lars, men det var kanske lika bra.

För nu är sonen Per hemma med sin familj och de bestämde redan i augusti att de skulle göra några försök under långhelgen.

Det är något speciellt att jaga tillsammans med sin son och att dela jaktintresset när båda är vuxna.

Dessutom väcktes Lars något insomnade jaktintresse till liv igen när det visade sig att Per hade funnit ett större intresse.

 

De går ut två timmar innan solnedgången. Platsen är densamma som de senaste fyrtio åren. För två år sedan byggde de ett nytt torn på ”ön” i spannmålsfältet. Känslan är bra. Vinden ligger rätt och vädret klart. I år har det dessutom varit en klövervall vilket lockar viltet. Bonden som arrenderar marken har precis plöjt en del av åkermarken. Stövlarna blir duktigt leriga när Lars och Per korsar den plöjda åkern.

Per stannar plötsligt till.

– Pappa, är det gott om vildsvin på markerna nu? Här verkar det ha gått en liten grupp, säger Per och pekar på spår i jorden.

 

Lars kan snabbt konstatera att sonen har rätt, minst fem djur har korsat åkern.

Lars och Per har nyligen investerat i ett gemensamt termiskt sikte från Leica som de har justerat in på sina gevär. De har med sig den termiska kikaren för att testa hur den funkar i praktiken.

Calonox Sight. Adapter som gör att det kan användas på marknadens samtliga kikarsikten. Calonox sight går även använda för observation med medföljande ögonmussla.

– Vilken tur att vi tog med vår Calonox, kanske läge att sitta kvar lite längre ikväll, säger Lars.

Tornet är stort så de har gott om plats. De har bestämt att Lars ska få sitta med sin bössa första timmen, sedan när solnedgången och den heta timmen närmar sig så ska Per få sin chans.

 

De brukar köra med lockpipa men denna gång låter de bli. Fåglarnas kvitter ska inte störas av Buttolons pip.

Några harar har redan sökt sig ut på fältet. Är ett skådespel att se hur de skuttar runt för att sedan plötsligt stanna upp och krypa ihop vid minsta ljud.

Lars plockar fram sin kikare med avståndsmätare. Det är en Leica Geovid 3200.com som tack vare sin teknik gör det möjligt att få ett knivskarpt fokus på eventuellt vilt, trots att det står bakom något sly.

Det är nästan lika roligt att jaga med kikare som med vapen. Minsta skiftning eller rörelse i lövverket gör att man blir på helspänn.

 

Far och son viskpratar lite om veckan som passerat då Per fångar något i kikaren.

Först ser han bara två spetsar, men när huvudet reser sig så ser han att det är en råbock med riktigt långa spetsar till horn. Taggarna är få vilket kan tyda på att det är en äldre gentleman.

 

Geovid 3200.com ger utmärkt optisk kvalitet med extremt hög ljustransmission. Exakta och pålitliga mätningar upp till 2.950 meter.

– 150 meter bort fick jag avståndet med min avståndsmätare, till vänster om energiskogen är det en bock på väg ut på klövervallen, viskar Per till Lars.

Lars tänder till direkt, men känner samtidigt att han hellre hade sett att Per hade fått den här chansen. När han väl har fångat bocken i kikarsiktet så börjar väntan med att få djuret inom rimligt skotthåll.

Per fortsätter att följa bocken med sin Geovid och rapporterar flitigt på vilka avstånd den befinner sig under betandet. Kikaren kan göra säkra avståndsmätningar upp till 2 950 meter.

 

Snart är bocken endast 100 meter bort. Lars har bestämt sig för en hållpunkt där han vill att bocken ska vara innan skottet faller.

Det dröjer inte länge förrän djuret har betat sig fram och skottet som går av är både snabbt och precist.

– Grattis pappa, kul att det lyckades, säger Per.

Lars är nöjd men samtidigt lite skamsen för att det var han som fick fälla.

– Nu, gör vi så här tycker jag. Du kopplar på det termiska siktet som vi har justerat in och vakar på vildsvin. Jag åker hem och passar och kommer tillbaka, säger Lars.

Sagt och gjort. Lars är snabbt på backen och kopplar på sig viltdragarselen och drar ut bocken till närmaste väg.

Solen har nu gått ned och den mest spännande timmen är slagen. Per sitter på helspänn och hararna som virvlat runt är tillbaka ute på klövervallen.

Han hör några skall inifrån skogsdungen men något rådjur visar sig inte.

När en timme efter solnedgången har passerat tittar Per över gärderna deras Calonox Sight. Det underlättar otroligt mycket att kunna använda Calonox som en handkikare, det blir mindre rörelser. När viltet väl upptäcks är det smidigt att föra på Calonox till sitt kikarsikte.

På sensommaren var de och sköt in det tillsammans och siktet kan användas till fyra olika skjutprofiler. Per har en .308:a medan Lars har använder en 30-06 men det termiska siktet fungerar lika bra på båda med hjälp av flera profiler som enkelt ställs in i menyn med några få knapptryck.

Lars har tidigare sms:at och meddelat att han är på väg. Per smyger ned och möter sin pappa bakom dungen som tornet står vid.

– Jag tog med skjutkäppen så är vi lite mer rörliga, säger Lars.

De smyger längs skogskanten för att se om det är något vilt på gång.

Per gör en provanläggning med skjutkäppen och ser en grävling som bökar runt i diket tydligt tack vare tekniken som ger väldigt skarpa bilder. Lite längre in i skogen kan även konturerna av ett smaldjur urskiljas.

Plötsligt hör de något som knackar till i skogen.

Per blir på helspänn och inväntar att något ljud ska höras igen. Lars plockar upp kikaren och spanar efter skogskanten.

Jodå, det är något som rör sig ut mot klövervallen.

Per lägger upp .308:an på skjutkäppen igen.

Tack vare det frontmonterade termiska siktet så kan Per se att det handlar om fem djur i olika storlekar. Tydligt är att det är ett stort vildsvin som har fyra mindre som följeslagare.
Bilden är knivskarp i det termiska siktet. Per ser tydligt att suggan har spenar och ger honom en enorm trygghet när det gäller att välja rätt djur att skjuta.

Pulsen är hög när han börja sortera ut vilket djur som skulle passa bäst att skjuta. Han väljer ut det minsta vildsvinet som han uppskattar till att det väger kring 40–50 kg. Nu gäller det bara att invänta rätt läge.

När väl bredsidan visar sig går skottet. Per ser hur djuret tappar styrseln i frambenen och bogskottet satt där det skulle.

Efter några sparkningar stillar sig vildsvinet och det blir lugnt igen. De övriga i gruppen drog iväg in i skogen och är redan utom termiskt synhåll.

– Vilken kväll. Nu har vi både rökt rådjursbog och julskinka säkrad i år. Grattis Per, säger Lars.

Kvällsmackan blev till nattmacka men det var det värt efter en sådan här jaktlycka.

Produktfakta

Geovid 3200.com
Utmärkt optisk kvalitet med extremt hög ljustransmission.
Exakta och pålitliga mätningar upp till 2.950 meter.
Enkel hantering av ballistiska profiler via Bluetooth och app.
Kan kopplas ihop med vindmätare.
Förstoring: 10x.
Vattentät: Ja, ned till 5m.
Storlek: 125x174x70 mm.
Vikt: 980g.

Calonox Sight
4 skjutprofiler
Användarvänlig
Tydliga menyer
LIO som ger knivskarpa bilder.
Identifikationsavstånd 350 meter.
Adapter som gör att det kan användas på marknadens samtliga kikarsikten.
Batteritid 8–11 timmar.

Leica Image Optimization (LIO)
Genom en unik mjukvara så optimeras bilden för att förbättra kontrast, skärpa och färger. Denna teknik har Leica använt i företagets kameror i årtionden.

 

Om Leica

Leica Camera AG, grundares 1869 av Ernst Leitz. Namnet är en kombination av grundarens efternamn Leitz och Camera. Leica. Företaget är en internationell tillverkare av kameror, objektiv, kikare och avståndsmätare i marknadens premiumsegment.
Leicas höga kvalitet står i en klass för sig inom konsten att fånga ljuset, oavsett om detta sker med analog eller digital teknik. Välutvecklade och intuitiva system och verktyg ger användaren optimala bildresultat och kreativ frihet. Leica hjälper sina användare att se och att uppleva.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.