måndag 26 februari

Att synas, kunna se, att ha ett säkert vapen, att skydda sin hörsel och att ladda sitt vapen med effektiv ammunition är en förutsättning för säker jakt.

Att synas, kunna se, att ha ett säkert vapen, att skydda sin hörsel och att ladda sitt vapen med effektiv ammunition är en förutsättning för säker jakt.

Dagen då allt gick fel

”Det hade varit en stressig vecka på jobbet, en vabbdag med sjuka barn och dessutom gick tvättmaskinen sönder. Ni vet, en sådan där vecka då allt går fel.

När det väl var lördagsmorgon så var jag allt annat än förberedd för jaktpremiären. Jag hade inte min utrustning i ordning och hade inte heller hunnit kontrollskjuta bössan inför säsongen, vilket var något som grämde mig eftersom det alltid känns lite ovant i samband med den första jakten.

Väl framme på passet så går jag först fel väg. Vi har gjort om passen och lagt till nya och jag hade inte nya kartan med mig (papper har ju en tendens att försvinna). För att försöka ta igen lite tid laddar jag på vägen till tornet och går alltså med skarpladdat vapen genom skogen i snabb takt.

Efter lite letande så hittar jag tornet och klättrar upp i det på den smala stegen. När jag är uppe och vänder mig om så välter jag geväret som slår i trägolvet på tornet med kraft, men som tur är händer inget, trots att jag hade patron i loppet. Jag funderar en kort sekund på hur säker säkringsmekanismen egentligen är, men slår sedan undan de tankarna. Nu är det ju dags för jakt!

Kort därefter hör jag drevet. Jag vet inte riktigt varifrån ljudet kommer, men troligtvis några hundra meter bort, eller längre in sydost. Jag håller området under uppsikt samtidigt som jag sakta spanar fram och tillbaka. Plötsligt tycker jag mig se något i skogsbrynet. Jag kastar upp studsaren och zoomar in med kikarsiktet, men det enda jag ser är hundföraren. Det känns genant att ha haft en människa i siktet. Jag nickar stelt och undviker hans blick när han snart kommer närmare och går förbi, men jag ser på hans hållning och sätt att gå att han är allt annat än nöjd.

Jag blir kallsvettig och börjar fundera. Tänk om det hade hänt något, här ute finns ju ingen mobiltäckning. Jag har heller ingen jaktförsäkring på min egen hund om något skulle hända den.

En kort stund senare så slits jag från mina funderingar då ett vildsvin kommer över ängen. Jag lägger an, siktar och skjuter. Men i stressen på morgonen har jag inte hörselskyddet på ordentligt och när skottet går så tjuter det till ordentligt i höger öra. Det tar ett bra tag innan det avtar, jag hoppas att det inte har hänt något med hörseln.

Jag tittar upp och försöker se var viltet är. Jag tyckte jag siktade bra, men man vet ju inte riktigt. Kulan kanske tog i ett ben och vinklade ut. Jag hade laddat med äldre kulor med traditionell spets/kula, fast att jag vet att jag borde byta till moderna med bättre effekt.
Nu blir det eftersök på skadat vildsvin. Och att gå i tät hög sly utan riktiga och anpassade byxor med skydd är ju som bekant inte det roligaste.”

 

Texten ovan är en fiktiv berättelse, men den belyser vikten av säker hantering av gevär, att använda handkikare, rätt byxor med skydd mot exempelvis vildsvinsbetar, att öva med övningsammo och att använda effektiva kulor vid jakt, men även att ha teknik för att hitta rätt och att kunna kontakta omvärlden med.
Här nedanför går vi igenom säker jakt och produkter för detta.

 

En handkikare med lagom förstoring och hög optisk standard ger jägaren ett bättre verktyg än att alltid titta genom kikarsiktet.

Två ögon ser bättre än ett

Att ha med sig en bra handkikare är en försäkran för att kunna se ordentligt och att skjuta på rätt mål. Att använda kikarsiktet för att titta efter vad som rör sig borta i skogsbrynet är självklart frestande, men det är inte bara mindre smidigt än med en handkikare, det är också direkt farligt och olämpligt.

En handkikare med lagom förstoring och hög optisk standard (även för dem med glasögon) ger jägaren ett bättre verktyg än att alltid titta genom kikarsiktet. Bredden på synfältet via handkikaren gör också att jägaren upptäcker mer av terrängen och har bättre överblick. Detta medför att jägaren ser fler djur och således får en bättre jaktupplevelse än utan handkikare. Den praktiska nyttan är alltså stor.

– Tyvärr är det nog allt för vanligt med situationer där en jägare av misstag siktat på jakthunden, ja till och med på hundföraren i ett försök att se vad det var som rörde sig med hjälp av kikarsiktet. Det är givetvis direkt olustigt för en hundförare att veta att hans jaktkollega riktat sitt vapen mot sig. En handkikare är däremot ett utmärkt verktyg för att spana och bedöma vad som rör sig i jägarens närhet, förklarar Tobias Brettmark, Area Sales Manger på Swarovski Optik i Sverige.

En bra handkikare är efter år av utveckling framtagen för att ge de bästa möjligheterna, även när vädret talar emot användaren. Kikare av god kvalitet tar fram de rätta färgerna och gör det lättare att urskilja detaljer, detta tack vare en utmärkt kontrast och skärpa hela vägen ut i kanterna. Detta är viktigt för att få en snabb bild av hur situationen ser ut, vad det rör sig om för vilt, uppskattning av avstånd etc.

I jaktögonblicket är det viktigt att allt sker så smidigt som möjligt och här spelar ergonomin en viktig roll; hur du enkelt kommer åt skärpan och får en bra balans i händerna liksom att kikarens funktioner fungerar väl både i hög värme liksom i kalla förhållanden. Ett tips är att skaffa en bärrem som placerar kikaren på bröstkorgen. Då har du den alltid lätt till hands och den skumpar inte vid rörelse.

 

Med rätt avstånd träffar du bättre

Avstånd är A och O för en jägare. När man kommer till ny mark och där det kanske krävs långa skott, måste skytten bedöma avståndet korrekt för att kunna avlossa ett säkert skott. Därför är handkikare med avståndsmätare som EL-Range den perfekta kompisen på jakten.

– Många jägare väljer EL Range tack vare dess utmärkta balans av storlek, ljusstyrka och förstoring, men framför allt för den inbyggda avståndsmätaren. EL-familjen erbjuder även handkikare som är mer traditionella, med en fortsatt toppkvalitet som gör dig till en tryggare och bättre jägare. Med EL O-Range, som har en starkt organge färg, får du även en extra säkerhetsfunktion då du får en starkt färgkontrast på bröstet, berättar Tobias Brettmark.

 

Ladda för knall och fall

Den moderna patronen började användas redan på 1800-talet, då med mässingshylsa innehållandes svartkrut och med blykula, Denna kom till bred användning från 1800-talets sista tredjedel och framåt. Den senaste delen av förra seklet jagades det med röksvagt krut och med kulor med mer designad funktion; hålspets, plastspets etc. Med bondade kulor, exempelvis Norma Oryx, blev det ett stort generationsskifte då kulorna blev väldigt mycket effektivare då expansion och restvikt kunde säkerställas och kontrolleras – allt för att nå så stor effekt som möjligt, även på svårskjutet vilt.

Numera läggs ofta mindre fokus på kaliber och hylslängd och mer på vilken kula som skall väljas. Tar man exempelvis en .308 kan man jaga väldigt många olika vilt med den bara genom att ändra kulan och laddningen. Kalibern 6,5, som många gånger hamnar i klass 2, kan idag uppnå precis samma effekt som många 30-kalibers kulor. På samma sätt väljer många idag att välja 30-kalibers kulor med hög effekt istället för de traditionellt tyngre kalibrarna som inte alltid uppmuntrar till regelbundet övningsskytte.

 

Laddning för ljuddämpare

Att ha ljuddämpare tycker många är en stor fördel. Det minskar rekylen, kan medföra bättre träffbilder och så ger det såklart mindre ljud. Men när man köper en ljuddämpare kortas ofta pipan för att vapnet inte ska bli onödigt långt och förflytta tyngdpunkten för mycket framåt – och vad många kanske inte vet är att en kortare pipa drastiskt förändrar ammunitionens egenskaper. Bland annat tappar kulan cirka 3 m/s i fart för varje cm kortad pipa, vilket påverkar såväl hastighet som effekt vid anslag.

Förklaringen ligger delvis i att krutet inte hinner brinna klart då den är anpassad för 610 mm långa pipor, som är den standardlängd inom CIP som all ammunition är anpassad för. Förutom den tappade effekten kommer också det ofullständigt utbrunna krutet skapa en ansenlig mynningsflamma som dels syns, men som även kastar ut en betydligt större mängd frätande krutrester som därför hamnar i ljuddämparen och påverkar livslängden negativt.

 

Norma Silencer Series

Men i år kommer Norma med en nyhet just för ljuddämpare med sin serie Oryx Silencer. De nya patronerna är optimerade för piplängder på 50 cm och laddas med Normas uppskattade och effektiva ORYX-kula i ett urval av kalibrar.

– Norma Silencer Series har en väsentligt ökad hastighet och effekt jämfört med vanlig ammunition i korta gevärspipor, dessutom blir det en reducerad mynningsflamma. Som bonus ger den ett minskat mynningstryck som i sin tur förlänger ljuddämparens livslängd, säger Normas produktchef Anton Brask som varit med och tagit fram serien.
Patronen laddas i en helt ny Norma-hylsa som har fått en exklusiv grå-svart färg som påminner om ljuddämparen, men som också håller reda på ammunitionen så att den inte blandas ihop med din standard-ORYX.

 

Ett skott är allt som kan räcka för att skada hörseln för livet

Hörseln är ett sinne som ofta blir sämre med åren, särskilt för jägare. Örat och dess uppbyggnad är en samling nervceller och delar som blir stressade över kort och lång tid och då kan flimmerhåren ta skada och hörseln blir sämre.

Tyvärr är det så att ett enda skott kan räcka för att få skada för resten av livet.

Inte nog med att en hög smäll kan förstöra, även många mindre smällar under längre tid stressar örat och kan sammanräknat och på sikt förstöra hörseln. Så även om mindre smällar inte upplevs som så jobbiga så kan de vara skadliga för örat.

Vid varje tillfälle som det är skytte på agendan så gäller det att alla i närheten är noga med att bära hörselskydd, även om geväret har ljuddämpare.

Fler och fler väljer aktiva hörselproppar. Om skytten väljer hörselkåpor eller hörselpropp är en smaksak då båda har sina fördelar.

– Många som testar våra uppladdningsbara hörselproppar har svårt att gå tillbaka till traditionella stora hörselskydd. De små ”in-ear”-pluggarna är laddningsbara, har mikrofon för att ta in omgivningsljudet och en inbyggd antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från en halsslinga, förklarar Fredrik Johansson på 3M PELTOR.

 

Färre sladdar ger högre säkerhet

Att minimera antalet sladdar kan vara en trygghet och även en säkerhetsfråga. Sladdar kan i vissa fall vara nödvändigt även om de ibland kan vara i vägen för jägaren, vilket till exempel kan störa jägaren från en säker och snabb anläggning.

– De flesta jaktlag har idag krav på jaktradio vid gemensamhetsjakter då jaktradion i sig tillför en säker och direkt kommunikation, säger Peter Landér på Zodiac.

 

Säkert vapen med trygg säkring

När flaggsäkringen kom med Mauser 1898 var den redan då utan motstycke; en mekanisk säkring som tog bort allt/all tryck/spänning i slagstift.

 

Avlossa skott – trots säkrat gevär?

Många gevär idag har en säkring som fortfarande har spänning i lådan och det är oftast bara en liten sprint som hindrar slagstift att aktiveras och att skottet avlossas. Därför kan ett gevär som får ett kraftigt slag på lådan (kanske genom att falla i marken) avlossa sitt skott, även om säkringen är på! Detta kan skapa stora problem och personskada om det vill sig riktigt illa.

Väljer man ett system med en mer funktionell säkring, där hela spänningen i mekanismen tas bort, kan detta inte hända och flera gevär från Blaser, Sauer och Mauser erbjuder just detta.

 

Innovativa mekaniska lösningar

Vapen är ofta traditionellt designade och jämfört med exempelvis elektronik så går utvecklingen långsammare, men det finns tillverkare som sticker ut. Blaser med sin straight-pull är mycket uppskattade och Sauer är ett varumärke som erbjuder flera nya och lite smartare tekniska innovationer.

Pipbytarsystem har många, men Sauer har byggt hela systemet och alla funktioner runt en insexnyckel som är integrerad i rembygeln på framstocken. Med denna ändras kolvkam, pipan kan lossas och trycket ändras. Smidigt och innovativt.

 

Rätt tryck ger bättre och säkrare skott

Just trycket är en stor funktion i det säkra skyttet; beroende på om det är långa håll och gott om tid, eller korta håll med snabba beslut och snabba skott. Beroende på situation så finns det en klar fördel med att ha rätt tryck, och att snabbt kunna ändra detsamma. På just Sauer ändras detta mycket enkelt med insexnyckeln i framstocken och markeringar i lådan. På mindre än en minut kan skytten ändra till det tryck som föredras. Samma nyckel ändrar som ovan nämnts kolvkammen och även detta ger ett säkrare och bättre skytte. Detta är teknik som stöder och uppmuntrar säkrare vapen och hantering.

 

Stöd när olyckan varit framme

Vi hoppas att olyckor aldrig skall inträffa, att snedsteg, fall, vådaskott, brutna isar etc inte ska drabba just oss. Men det kan hända oss alla och om det händer så är det skönt med en bra försäkring som har förståelse för just jakt och jakthundar.

Svedea är ett mindre bolag, men med hög flexibilitet, och personalen har ofta stor erfarenhet av just det egna området.

– Som jägare och hundägare vet jag hur viktigt det är med hjälp, rätt hjälp, och på rätt sätt. Vi har sedan vi grundades för tio år sedan fokuserat på kundmötet när något händer och att kunna vara det som behövs i varje unik situation, förklarar Odd Einar Bruem, Chef Djurförsäkring, på Svedea.

Ett tips Odd Einar gärna delar med sig av är att ha med ett ordentligt första hjälpen-paket; både för jägare och hund.

Det är något som kan göra en riktigt stor skillnad om olyckan skulle vara framme. Svedea grundades 2011 och hos dem finner man försäkringar för bil, motorcykel, snöskoter, ATV, båt, vattenskoter och hund, med mera. Fokus är helt klart på ett aktivt utomhusliv och jakthund och fordon för vildmark är en naturlig del av Svedeas verksamhet.

Alla kan inte vara experter på allt, men några kan vara riktigt, riktigt duktiga på något särskilt. Men vad är det då som gör Svedeas tjänster och personal så uppskattade? Odd Einar Bruem, som själv varit aktiv jägare i snart tio år, berättar:

– Vi som arbetar på Svedea har alla ett passionerat förhållande till våra specialområden. Vi är experter på det vi gör och med kunskap som går på djupet kan vi ge bättre service och snabbare skadehantering till ett pris som tål att jämföras. Det är bland annat så vi gör skillnad, säger han.

 

Att kunna få hjälp, överallt

Mobiltelefonen är en praktisk, smidig och mångfacetterad enhet som har många användningsområden. Men den är inte bättre än sin täckning och majoriteten av modeller är egentligen inte byggda för utomhusbruk, eller användning längre tid i utomhusmiljö och/eller väder. För den som är mer aktiv utomhus önskas ofta en mer hållbar lösning, men framför allt teknik som inte är beroende av mobiltäckning.

Garmin InReach är en produktserie med flera enheter som kommunicerar via satellit och erbjuder SOS-funktion med ett enkelt knapptryck om olyckan skulle vara framme. Det blir alltså en livlina till SOS, sjöräddning etc om fara uppstår.

Förutom denna funktion har enheterna också väderprognoser och möjlighet att både skicka och ta emot SMS-meddelanden, samt möjlighet för nära och kära att följa enhetens position från hem eller kontor. Med vädertjänsten kan obehagliga väderöverraskningar undvikas och med positioneringsfunktionen kan de där hemma stötta och vara delaktiga om behov uppstår.

Som vanligt med flera av Garmins produkter så är de sammankopplade med varandra och InReach-produkterna är kopplade till användarens Garminklocka. Användaren kan alltså larma från handleden om det skulle uppstå en situation där man inte når själva enheten, exempelvis om den är i en ryggsäck, eller om man kanske ramlat så illa att den ligger under en och man har svårt att röra sig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.