onsdag 29 maj

”Dacia Jogger Extreme – prisvärd sjutsitsare med plats för (nästan) alla jaktäventyr”

Jakten har förändrats mycket under de senaste 50 åren – och zoomar man in på de senaste 20 så är det ännu mer tydligt att mängden utrustning och tillbehör har tagit mer plats, både bildligt och bokstavligt talat. Förutom fler vapen och fler sikten så är elektronik något som används alltmer. Att kunna packa och ta med allt som behövs är därför en viktig parameter i valet av jaktbil.

Dacia grundades 1966, men det stora genombrottet kom 2004 efter att bilmärket blivit en del av Renaultkoncernen och lanserats på bred front i Europa. Dacia skapar innovativa och pålitliga bilar som tillgodoser kundernas behov, samtidigt som priset hålls nere genom att varenda steg i utvecklingsprocessen ständigt utmanas. 

Möter alla behov till ett rimligt pris

– En Dacia ska möta kundens alla väsentliga behov, och det till ett pris som lämnar pengar över i plånboken att lägga på sina huvudsakliga intressen och drömmar, säger Christopher Zell, marknadskommunikationsansvarig på Dacia i Sverige. 

Pålitlig och tålig

Många jägare söker en jaktbil som är pålitlig, tålig och som inte gör hål i plånboken, vare sig det gäller inköp eller underhåll. Valet blir ofta en större SUV, eller pickup, som i regel också kommer med en stor prislapp. Här utmanar Dacia med Dacia Jogger, en oväntat rymlig bil  med förhöjd markfrigång och smarta förvaringslösningar, till ett pris som ger mycket bil för pengarna.

För familjens alla medlemmar

Med sin kombination av SUV/kombi/MPV är Dacias Jogger en familjevänlig äventyrsbil. Den har hög markfrigång, är tålig i sin konstruktion och upplevs robust och potent. Den något kantiga designen är ingen slump utan syftar till att maximera bilens utrymme och är till stor nytta när det gäller att packa och stuva. Här finns utrymme för familjens alla medlemmar, såväl två- som fyrbenta sådana. 

Jogger finns även som hybrid och är Dacias första elhybrid. I HYBRID 140 är Jogger även automatväxlad och bilens två elmotorer samspelar med bensinmotorn för optimal körkomfort och maximerad räckvidd.

Dacias första hybrid

– Jogger HYBRID 140 ger ett svårslaget förhållande mellan utrymme och teknik, till en prislapp som förvånar. Tack vare sju sittplatser klarar den familjens alla transportbehov. Även om Jogger är tvåhjulsdriven tar den sig fram effektivt tack vare den höga markfrigången, och i Extreme-utförandet har den även ”Extended Grip”, ett system som optimerar drivgreppet i löst underlag. Detta är något som inte minst uppskattas på vintern, säger Christopher Zell och förtydligar att Extended Grip inte är samma sak som fyrhjulsdrift. 

Ta med allt… 

Under en jaktdag är det ofta mycket som ska med. Det kan handla om flera gevär, en hel del väskor, ryggsäck, kamera, jaktradio, GPS, mat, termos, foder till åtel samt kanske en och annan hund och därmed även en och annan bur. Dacia Jogger är anpassad att få plats med mycket utrustning och är rymlig och lätt att packa in i. Dessutom finns smarta rails för dem som vill lasta på taket, men mer om det senare. 

…och alla du behöver

Att jaga tillsammans har en särskild tjusning och då gäller det att få in en och annan jägare också. Det kan vara vid resan till jaktområdet, eller när det ska sättas ut skyttar längs passlinjen. Här kommer Jogger verkligen till sin rätt; med sina sju säten och rymlig interiör så gör den sig väl lämpad för en grupp jägare som vill ta sig ut i skogen.  

Förenklar livspusslet

De flesta känner säkert igen sig i att veckorna ibland kan upplevas extra hektiska. Mycket ska hinnas med i form av fotbollsträningar, musiklektioner eller en tur till stallet – och Jogger passar även utmärkt för familjevardagen.

– Att lägga livspusslet med en bil som lastar enkelt och mycket underlättar. Vardagen rullar inte alltid på som man tänkt sig, och när oväntade situationer och transportbehov uppkommer är Joggerns mångsidighet ovärderlig, säger Christopher Zell. 

För camparen

För den som vill sova i naturen och tidigt vara klar för jaktdagen finns även ett DACIA baklucketält. Dacias smarta tält som fästs i bakluckan adderar en generös boyta bakom bilen – perfekt för dina äventyr med din familj eller vänner!  

Jogger har även en smart lösning för dem som hellre sover i bilen, nämligen Dacias  Sleep Pack. Kitet består av en invändig förvaringshylla som även utgör sängstommen, en madrass och mörkläggningsgardiner. I ett nafs förvandlas Joggern till ditt alldeles egna friluftshotell.

– Ibland är det skönt att vara framme och redo tidigt innan dagen drar igång och slippa köra, speciellt om man har många mil mellan sig och jaktmarken, säger Christopher Zell.

Flexibla takrails – takräcke på köpet

När en jaktmorgon närmar sig är det oftast en hel del saker som skall med ut i skogen. Är det dessutom flera i bilen, och kanske dessutom en hund eller två, är det extra viktigt att logistik, packning och stuvning fungerar så smidigt som möjligt.  

 – Att packa i en Dacia är att lasta smart och säkert. Förutom ett bra och lättlastat bagageutrymme på upp till 2085 liter (beroende på konfiguration) samt traditionella takrails har den många smarta lösningar. 

Något som är specifikt för Extreme-versionerna är just de smarta takrailsen. Med några enkla handgrepp kan de vridas 90 grader och förvandlas då till horisontella lasträcken. Lasträcket är därmed integrerat och finns alltid med när det behövs. 

– Smidigt, smart och kostnadseffektivt, typiskt Dacia, säger Christopher med ett leende.

Använd telefonen

De flesta har numera en smart telefon med både musikfunktion, navigering och andra finesser. Dacia erbjuder därför smartphonespegling till sina modeller som låter användaren använda sin egna telefon för att hantera musik, adresser, telefonnummer och intressepunkter (platser att åka till). Därmed betalar kunden inte extra för funktioner som redan finns i telefonen.
 

Christopher Zell frågar retoriskt varför man ska betala extra för funktioner som redan finns i telefonen? Han utvecklar: 

– De flesta av oss använder redan våra telefoner till så mycket mer än att bara ringa. Så varför duplicera funktioner i bilen som redan finns i telefonen? Dacia handlar till stor del om att skippa det onödiga och att kunderna ska slippa betala extra för saker de redan har, eller inte behöver.

5 eller 7 säten

Jogger finns som fem- eller sjusitsig, men de flesta väljer sju säten. Den bakersta raden kan nämligen enkelt lyftas ur om den inte behövs. Därmed kan man enkelt anpassa bilen efter dagens behov: behövs fler passagerare, eller mer packning? 

Jogger Extreme

För den som verkligen vill löpa linan ut och maximera sin bil för ”outdoorlivet” finns nu Jogger Extreme. En fullutrustad version med en stil som är robustare och mer ”Outdoor” än någonsin. 

Dacias Extreme-versioner känns igen på den robusta stilen där skyddslister och skärmbreddare kombineras med eleganta koppardetaljer. Bland de naturnära karossfärgerna finns även en helt unik lackering för Extreme, ”Cedar grön metallic” (tillval). Lackens djupa gröna skimmer förstärker det solida intrycket.

Runtom bilen hittas designdetaljer i topografiska mönster som vittnar om att det är en bil för utelivet.

Utöver riklig komfortutrustning som handsfree nyckelkort, parkeringssensor med backkamera och smartphone-spegling är Jogger Extreme rustad med egenskaper som gör den till en fröjd även under de där riktigt ruggiga dagarna. Exklusiva gummimattor ingår som standard runtom och klädseln är impregnerad och kan enkelt tvättas av. En Dacia Extreme älskar tuffa tag!

LED-halvljusstrålkastare

Börjar det mörkna ute? Joggers LED-halvljusstrålkastare slås på automatiskt och förbättrar sikten, både på dagen och kvällen. Börjar det regna? Inga problem, automatiska vindrutetorkare tar hand om det. Bilen har även automatisk nödbroms samt E-Call-nödrop om olyckan skulle vara framme. 

Förhöjd markfrigång

Tack vare den förhöjda markfrigången (200 mm) tar sig Dacia Jogger bekvämt fram även på sämre vägar. Det höga insteget och den förhöjda sittpositionen erbjuder god överblick och komfort. 

– När det gäller att vända och komma fram i lite svårare förhållanden är det väldigt praktiskt med den höjda markfrigången. Att fastna en jaktmorgon med bilen full av ivriga jägare är inget man vill vara med om, säger Christopher Zell.

Värd en titt

Jogger är byggd för ett aktivt liv; vare sig det är en jaktdag, eller en tur ut i skogen med hela familjen. Söker du en pålitlig, robust och chosefri bil, fullspäckad med smarta egenskaper till ett svårslaget pris? Då är Dacia Jogger verkligen värd en titt! Läs mer om Dacia Jogger Extreme här.

Fakta Dacia Jogger

Dacia Jogger privatleasing från 2 990 kr / mån¹ eller rek. pris från 224 900 kr².

Dacia Jogger Extreme HYBRID 140 7-sits privatleasing från 4 080 kr/mån¹.

¹ Privatleasing med Dacia Finansi samarbete med Santander Consumer Bank: inkl. 3 års service, 0 kr kontant, 36 månader, körsträcka 10.000 km/år, garanterat restvärde. Månadskostnad baserad på rörlig ränta per nov-23. Uppläggningsavgift 695 kr och adminavgift 55 kr/mån tillkommer. 3 månaders privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18-64 år. Sedvanlig kreditprövning sker.
Alla priser är inklusive moms och avser rekommenderad månadskostnad.  Gäller kundorder t.o.m 4/12 2023. Med reservation för ändringar och lokala avvikelser.

²Angivna priser är rekommenderade priser inklusive moms och gäller t.o.m. 4/12 2023.

Lokala avvikelser kan förekomma
Dacia Jogger bränsleförbrukning och utsläpp vid blandad körning (WLTP): 4,9–5,7 l/100km, CO2-utsläpp 110–127 g/km.
Utrustning varierar beroende på version. Dacia reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilarna på bilderna är extrautrustade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.