BG584G Bolyguard är en smart och lättskött åtelkamera från Hylte Jakt & Lantmän.

Bolyguard – En smart åtelkamera som är enkel att använda

Är det mycket gris, få hjortar, går det en 12 taggare, hur är det med varg? Ja, detta är frågor som en modern åtelkamera kan hjälpa till att ge svar på. En kamera skall vara enkel, tydlig och smidig.

De flesta användare vill att teknik skall vara ”ready-to-go” från lådan, att den fungerar direkt. Dessutom, om något händer med tekniken skall support och hjälp vara smidig och effektiv. En kamera från Hylte är en kamera alla har råd med och som alla kan använda.

En åtelkamera har många användningsområden. När det gäller jakt så hjälper den till med att inventera mängd och art av det vilt som finns i marken. Detta underlättar vid planering av jakter och hur mycket som tål att skjutas av. Många anser även att det blir mycket roligare med en kamera när man kan se vad som händer samt vad som rör sig på marken. Alla kanske inte får skjuta stortjuren men kan det vara nog så spännande att fånga den på bild och då kommer en åtelkamera väl till pass.

 

Fredrik Lüdecke med en BG584G Bolyguard.

Nästa generations åtelkamera

Kameran BG584G med 24 Megapixel och 60 graders vinkel vid fotografering (cirka 35 mm jämfört med traditionellt objektiv) från Bolyguard är en ny milstolpe i åtelkamerautvecklingen. Den har en tålig (IP66) och har en snabb 4G-modul som gör kameran extra snabb i kommunikationen, samt att den levereras med Hyltes egna molnbaserade system Molnus. Mannen bakom en stor del av kamerans design, samt utvecklare av molntjänsten Molnus är Hylte Jakt & Lantmans egne Fredrik Lüdecke.

 

Teknikintresse sedan unga år

Fredrik har en bakgrund som servicetekniker och sedan barnsben har han ett stort teknik intresse. Redan 2008 började Fredrik arbeta på Hylte som säljare och tekniker, han är idag ansvarig för utveckling och produktion av Hyltes egna tekniska produkter. Fredrik berättar:

– Jag har alltid varit nyfiken på hur produkter fungerar och om något går sönder så är min inställning att man skall försöka laga det. Mitt eget mantra när det gäller produkter och teknik jag själv utvecklar är att det skall vara enkelt att använda och det skall bara fungera.

 

Film på 80-talet, följt av MMS

Att ha en kamera i skogen för att inventera vilt är ingen ny företeelse. I USA, Missouri närmare bestämt, finns det dokumenterat att redan på 80-talet användes dedikerade kameror som riggades med tråd och fotograferade vilt. Sedan dess har tekniken uppdaterats med IR-sensor och digitalkamera (istället för 135-film). Runt 2012 kom de första modellerna som hade MMS möjlighet.

– Det var väldigt kostsamt med MMS. Om kameran dessutom var inställd att skicka bilden till flera olika mottagare så ökade kostnaden per antalet användare. Själva datatrafiken i sig var även den dyr på den tiden. Flera av kamerorna var svåra att få igång och ställa in, förklarar Fredrik.

 

Kameran är enkel att montera tack vare den bifogade spännremmen.

E-post

Teknik utvecklas med åren och kameror och datatrafik likaså. År 2015 kom det modeller som kunde sända bilder via e-post, men idag är det ingen modern lösning.

Fredrik förklarar:

  • Man uppskattar idag att 70% av alla e-post blockeras eller slängs, dvs inte når mottagaren. Det är en utmaning för de som använder åtelkamera med e-post.

 

Molnus tar åtelkameran till helt nya nivåer
Kameran från Hylte tar bilder som vanligt och laddar upp dessa direkt till Molnus istället för att skicka e-post. Molnus skickar därefter direkt en notis med ett pling till appen i din mobil att en ny bild är tagen. I Molnus finns ett galleri per kamera som är kopplat till tjänsten. Användaren kan smidigt bläddra igenom kamerans alla bilder på ett och samma ställe.

– När användaren loggar in kan hen se kamerastatus med information om batterinivå, förbrukning på SD-kort samt signalstyrka. Molntjänsten ger dig direkt access till dina kameror via app eller desktop. Är ni flera i jaktlaget kan du dela dina kameror med vänner och även ta del av deras kameror. Nya kameror registreras direkt i appen och är enkelt att lägga till, förklarar Fredrik.

 

Kameran är enkel att få igång tack vara Molnusappen.

Molnus – gratis molntjänst
Användandet av Molnus för att ladda upp, titta på och lagra bilder samt få notiser när bilder laddats upp är helt gratis.

– Att komma igång med en Molnus-kamera är extremt enkelt. På kameran finns en QR-kod du scannar med Molnus-appen för att lägga till kameran till ditt Molnus-konto, berättar Fredrik

 

Abonnemang

Även om molntjänsten är gratis så tillkommer kostnad för datatrafik. Men med HylteSIM BAS så klarar sig de flesta. BAS kostar strax under 500 kr/år och då kan kameran skicka upp till ca 10.000 bilder under ett år.

– Vid normal användning så klarar man sig bra. Kortet är ej operatörslåst utan väljer själv den operatör som är bäst beroende på vad som finns är på platsen, berättar Fredrik

 

Fredrik bistår med teknisk kompetens

Kameran tillverkas av Boly Media i Kalifornien, USA. Det är ett samarbete med Boly Media med fabrik i Kina, och Hylte.

– Jag kan hårdvara och hjälper jag Boly Media med kamerautvecklingen. Hyltekameran är specialanpassad för den nordiska marknaden. Det fanns en grundmodell, men jag gör den ”plug-n-play” så den blir enkel att använda för alla, oavsett tekniskt intresse eller kompetens, förklarar Fredrik.

 

Kameran levereras även med fjärrkontroll.

24 megapixel  mer än tillräckligt

Hur är det med upplösningen? Räcker 24 megapixel kanske någon undrar.

– Ja, det räcker väldigt långt om du frågar mig. Du kan zooma in både en och två gånger och därmed få bra detaljrikedom och avgöra art, ålder och storlek på viltet, konstaterar Fredrik.

 

Väldigt smidig att komma igång

Kameran är färdigställd och rätt konfigurerad direkt från kartong. Framför allt är det funktionen med QR-kod som gör det enkelt för användare, gammal som ung, att snabbt komma igång med att få bilder från sina jaktmarker.

– Genom att använda QR-kod så filmar mobiltelefonen koden. Molnus appen identifierar vilken modell det är på kameran. Tjänsten identifierar även vilket HylteSIM som sitter i och parar ihop Hylte simkort med kamera, berättar Fredrik.

 

Med vår kamera får du fina bilder av viltet på din jaktmark.

– För smidig och enkel användning under lång tid så rekommenderar vi starkt att man använder ett externt batteri för så säker och trygg drift som möjligt. Även av ekonomiska skäl, det blir mycket billigare i längden, förklarar Fredrik.

 

Artigenkänning och viltinventering

Nya funktioner i Molnus utvecklas kontinuerligt. Två av de senaste funktionerna är artigenkänning och viltinventering, där kameran känner av och föreslår vilken art som finns på bilden. Detta är en AI som tränas och utvecklas ju fler djur den identifierar. Skulle den föreslå fel art kan användaren snabbt och enkelt klicka på bilden och tagga rätt djur. På så vis lär sig AI:n och den kommer bli säkrare och säkrare på identifiering. Användaren kan även tagga upp bilder som Molnus inte lyckats identifiera.

 

Bolyguard är en lättskött viltkamera för nordiska förhållanden.

– Baserat på artigenkänningen får du sedan ut statistik och viltinventering och kan se vilka arter som rör sig på dina marker, förklarar Fredrik.

 

Fjärrstyrning via support

En av fördelarna som Fredrik byggt in i systemet är att helpdesk kan logga in under ett supportärende och hjälpa kunden med inställningar och service via remote, alltså på distans.

 

Rätt pris, hög kvalitet

Kameran kostar från 1995:-, men finns även som Startpaket inklusive extra batteri, simkort, HylteSIM abonnemang (3 månader) för 2944:-. Tillgänglig även som 5- respektive 10-pack för dem som är i behov av många kameror.

– Vi utvecklar själva och vi är aktiva med partner och underleverantörer. Tack vare detta så kan vi erbjuda väldigt hög kvalitet och bra service till mycket attraktiva prisnivåer, avslutar Fredrik stolt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.