måndag 26 februari

Tomas Olofsson trivs på fjället, likaså hans hundar.

Allroundhund – en jagande skiftnyckel

En jakthund som fixar det flesta av Sveriges jaktbara vilt är en dröm för många. Ingrid och Tomas Olofsson på Hedängens Kennel vet vad som krävs för att lyckas.
– En god lydnad och en bra kontakt med hunden är nyckeln till att få hunden att jobba som du vill, säger Tomas Olofsson.

Ingrid och Tomas Olofssons intresse för allroundjagande jakthundar väcktes i början av 1990-talet när en jaktgästs Kleiner Münsterländer gjorde stort intryck på paret med sin jaktlust och trevliga sinne.

De var då inte sena med att skaffa sig en egen valp Tiffy och resan med Kleiner Münsterländer var påbörjad.

Var de inte visste var att Münstern i grunden var en stående fågelhund.

– Någon allroundhund blev Tiffy aldrig. Hon kunde visserligen stå för fågel, men att respektera den efter skott var hon sämre på och vid eventuell bom drev hon gärna långt och ljudligt med skall. Men husse hade god nytta av henne som stöthund, säger Ingrid Olofsson.

SJUCH Snöyrans N-Glimra är redan jaktchampion och jagar gärna fågel som vildsvin.

Hur definierar ni en allroundjagande hund?

– En allroundhund för mig är en hund som står för fågel vid rip/skogsfågel eller på fältjakten. Den är också med och apporterar till exempel änder, gäss och annat vilt, men den stöter även rådjur, vildsvin och älgar. Den bör också fungera som eftersökshund. Då tycker jag att det är en komplett allroundhund, säger Tomas Olofsson.

Tre av makarna Olofssons duktiga hundar.

När året skrivs 2020 har de byggt på sig mängder av kunskap tack vare lyckade och mindre lyckade erfarenheter och driver nu Hedängens Kennel på Hedinge gård utanför Tidaholm.

Fokus ligger på strävhåriga Vorsteh och Kleiner Münsterländer och många av avkommorna från stammödrarna SUCH J Rotuas G-Tindra och SJCH Landinarnas Daisy har erövrat fina meriter från jaktprov.

Andra meriterade hundar i familjens ägo är och har varit varit SJCH Hedängens Coral, SJCH Hedängens Tingeling, SJCH Hedängens Engla och SJUCH Snöyrans N-Glimra.

Att hundarna ska vara allroundjagande är ett fokus och den egenskapen nås främst med hjälp av god lydnad.

– Det är viktigt att börja med lydnad tidigt och därmed skapa ett starkt band med hunden vilket är ett måste för att samarbetet ska bli lyckat. Jag tycker att man ska börja tidigt med inkallning och enklare apporteringsövningar. Viktigt är att apporteringen är kravlös för valpen och att den tycker det är roligt, säger Tomas.

Att hunden även kommer i kontakt med fågel/vilt tidigt under kontrollerade former är också av betydelse och att husse eller matte då kan lära den att avbryta jakten vid inkallning. Det får inte vara bråk med valpen vid första viltkontakterna, men heller inget som får jagas hejdlöst.

– Det är ett måste att man kan avbryta ett eventuellt drev med långbenta hundar som Kleiner Münsterländer och Vorsteh. Du kan som ledare påverka ganska mycket hur du vill att hunden ska arbeta. Nyckeln är dock att hunden är van att söka kontakt med sin förare, säger Tomas Olofsson.

SJCH Hedängens Coral i full aktion.

Men för att en hund med alla dessa kunskaper ska kunna göra sitt yttersta så krävs det att den är i god form och får i sig det den behöver i form av energi och vitaminer.

Hundarna på Hedängens Kennel utfodras med Bozita Robur i olika utföranden. Vid tuffare jakter i fjällen är Bozita Robur Active Performance ett bra komplement.

– Vi lägger mycket tid och pengar på en ripjakt i fjällen och då kan man inte slarva med det viktigaste, det vill säga hundens foder. Det syns extremt tydligt när energin är slut för en hund som jagar fågel. Den blir som en disktrasa.

Med ett bra foder blir återhämtningen helt annorlunda och hunden klarar att jaga i längre perioder utan bekymmer. Vi brukar också ta med lite våtfoder upp på fjället som är smidiga att bära med och även ger lite vätska till den viktigaste jaktkamraten, säger Ingrid Olofsson.

Ingrid och Tomas Olofsson laddar nu för en ny jaktsäsong och tack vare rätt träning och utfodring kommer den säkert att bli lyckosam och utvecklande för både hundar och jägare.

Träningstips för en allroundjagande hund

• Utgå från hundens potential. Vissa är bättre som stöthund än som fågelhund.

• Det man arbetar mest med blir hunden bäst på.

• Senarelägg jaktdebuten om du märker att hunden jobbar mer på egen hand. En mindre egensinnig hund kan debutera tidigare.

• Börja tidigt med lydnad som inkallning. Viktigt att man alltid kan kalla in hunden, oavsett situation.

• Träna mycket apportering. Är en nyckel som ökar kontakten mellan hund och förare vilket ger ett bättre samarbete.

• Låt hunden komma i kontakt med mycket fågel/vilt tidigt i livet.

 

Bozita Robur

Bozita Robur är ett svensktillverkat, glutenfritt superpremiumfoder för hundar, med råvaror av högsta kvalitet som innehåller höga halter av färskt svenskt kött för god smak och en förbättrad matsmältningsprocess.

Att maten är glutenfri innebär även att den verkar för hundens tarmfunktion. Alla råvaror har i enlighet med senaste forskning omsorgsfullt valts ut och testats, allt för att skapa ett foder som på ett naturligt sätt stärker hundens kropp.

Hundar som äter Bozita Robur står starka inför de mest krävande ansträngningar.

Fakta

• Utgå från hundens potential. Vissa är bättre som stöthund än som fågelhund.

• Det man arbetar mest med blir hunden bäst på.

• Senarelägg jaktdebuten om du märker att hunden jobbar mer på egen hand. En mindre egensinnig hund kan debutera tidigare.

• Börja tidigt med lydnad som inkallning. Viktigt att man alltid kan kalla in hunden, oavsett situation.

• Träna mycket apportering. Är en nyckel som ökar kontakten mellan hund och förare vilket ger ett bättre samarbete.

• Låt hunden komma i kontakt med mycket fågel/vilt tidigt i livet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.