Parasit hos änder befaras öka

Gräsänder kan vara mellanvärdar för den encelliga parasiten Sarkocystis. Foto: Kenneth Johansson

Vita risgrynsliknande saker i bröstmuskulaturen hos skjutna gräsänder kan vara cystor av en encellig parasit. Statens veterinärmedicinska anstalt undersöker nu förekomsten av dessa parasiter, som förekommer sporadiskt hos gräsänder.

Parasiter i ett andbröst. Foto: SVASjöfågeljägare kan få en obehaglig överraskning när de flår bröstet på en skjuten gräsand och ser att bröstmuskeln är full av vita små inbäddade strukturer som liknar risgryn eller fluglarver. Strukturerna är inkapslade bindvävscystor som innehåller vilostadiet av en encellig parasit som heter Sarcocystis.
Parasiterna verkar inte hämma ändernas förmåga att flyga eller föda sig, inte ens vid massiv förekomst av parasitcystor i muskelfibrerna. Därför hittas parasiten även hos änder som skjutits under vanlig jakt.
Som jägare kan man fråga sig om köttet är ätligt. Av estetiska skäl vill de flesta inte äta kött med synliga parasiter i, även om det egentligen är ofarligt när köttet är genomstekt. Vid massiv parasitförekomst är dock så mycket av muskelfibrerna förstörda att köttet bedöms som otjänligt.

Forskning pågår

Sarkocystisparasiter hos änder är välkända i flera länder. I USA är bland annat skunk slutlig värd för parasiten.
I Sverige har endast enstaka dokumentationer av parasiten gjorts hos gräsänder under de senaste 70 årens viltsjukdomsövervakning. Men antalet fynd av parasitcystor hos änder har ökat i södra Finland och i de baltiska länderna.
Eftersom änder flyttar över och längs med Östersjön görs nu ett upprop till andjägare i både Sverige och i Finland för att få in rapporter och prover till viltsjukdomsövervakningen. Detta för att kunna undersöka betydelsen av, och livscykeln hos, parasiten.
För att leta efter den definitiva värden för Sarkocystis i de nordiska länderna, kommer man i Finland att analysera träckprover från mårdhund, som är en tänkbar lämplig huvudvärd för parasiten.

Skicka prover

– Parasiten finns kanske oftare än vad vi har kunnat dokumentera, så det vore mycket värdefullt om fler rapporterade in fynd av denna lättnoterade förändring, säger Erik Ågren på SVA.Du som jagar änder kan hjälpa till genom att rapportera in när du hittar en and som har sarkocystisparasiter i bröstmuskeln och skicka in prover. Kontakta Viltsektionen på SVA genom e-post eller telefon 018-67 40 00. Uppgifter som önskas är vilken fågelart som drabbats, samt datum och var (gps-koordinater, kommun och län) fågeln skjutits. Om fågelkroppen inte kan skickas in så behövs ett foto på det flådda bröstet.  

Erik Ågren

Fakta

Sarkocystis är en encellig parasit och har en livscykel med två olika värddjur. Huvudvärd för gräsandens Sarkocystis i de nordiska länderna är inte känd, men det är en köttätare som äter upp vilande parasitcystor i bytesdjurens muskulatur.
I huvudvärden förökar sig parasiten i djurets tarm, och sprids sedan ut i naturen med avföringen.
Mellanvärden, till exempel en gräsand, får sedan i sig de encelliga parasiterna när den äter eller dricker. Parasiterna vandrar från tarmen ut i muskelfibrerna och bildar hos mellanvärden cystor som innehåller massiva mängder av parasiter.
Hos mellanvärden är parasiten i ett vilostadium. Det blir ingen inflammation eller direkt skada i muskeln, men muskelfibrer med parasitcystor får sämre funktion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev