Det blir skyddsjakt på Skånevargen

Naturvårdsverket beviljar skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne. Detta efter att 23 får har dödats i augusti. Nio ansökningar om skyddsjakt har kommit in till Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt eftersom fyra fårbesättningar drabbats av skador inom knappt två veckor. Det finns enligt verket inte någon annan lämplig lösning på kort sikt för att förhindra fortsatta allvarliga skador.

– Det är dock fortsatt viktigt att arbeta med förebyggande åtgärder för att skydda sina tamdjur. Vargar kommer att etablera sig i södra Sverige och Riksdagen har beslutat att vargen ska finnas i sina naturliga utbredningsområden, även i Skåne, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Både länsstyrelsen i Skåne län och Viltskadecenter har i sina remissvar tillstyrkt begäran om skyddsjakt på.

Skyddsjakt är tillåten under perioden från och med den 21 augusti till och med den 11 september 2013.

Grunderna för skyddsjakt

Naturvårdsverket gör en samlad bedömning i varje enskilt fall. Skyddsjakt behöver ske på grund av ett av fyra skäl. Vanligtvis är skälet om att förhindra allvarlig skada mest relevant. Som framgår av jaktförordningen ska också tre förutsättningar vara uppfyllda för att skyddsjakt ska kunna medges. Det måste dock röra sig om risk för en allvarlig skada och därmed att det finns skäl att tro att angreppen kommer att fortsätta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev