Jakt på 37 björnar i Gävleborg

37 björnar får fällas i Gävleborgs län i år. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om licensjakt efter högst 37 björnar i år. Nytt för i år är områdesindelningen med extra hög tilldelning i länets nordvästra del har tagits bort. Förra året fälldes 48 björnar.

Jakttiden är från 21 augusti och längst till och med 15 oktober.
Årets beslut om tilldelning är baserat på det preliminära resultatet ifrån 2012 års spillningsinventering av björnar i Gävleborgs och Dalarnas län. Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg har enats om att områdesindelningen med extra hög tilldelning i nordvästra delen av länet från och med i år tas bort. 
Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. Åteljakt efter björn får inte bedrivas i länet. I likhet med tidigare år har man skrivit in i beslutet att upptag efter björnspår vid åtel med hjälp av jakthund betraktas som jakt med hjälp av åtel, vilket därmed är olagligt. 
Rapportering om fälld björn ska ske inom tre timmar efter att björnen har fällts eller påskjutits. Länsstyrelsens besiktningsmän kommer att ta prover från samtliga fällda björnar för uppföljning av jakten och för forskning.
I likhet med förra året är det ägarens ansvar att chipmärka kraniet, det görs inte längre av polisen. Besiktningsmannen märker skinnet direkt i fält.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev