Klartecken för sändare på fjällgäss

Idag har ett 50-tal fjällgäss samlats in som ska sättas ut i Lappland. De körs med bil för att slutligen transporteras ut med helikopter till häckningsområdena. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Djurförsöksetiska nämnden i Uppsala har gett klartecken till nästa steg i Projekt Fjällgås, nämligen att förse fåglar med satellitsändare.

Utsättningarna av fjällgäss återupptogs för några år sedan efter att projektet stoppats, då man funnit inblandning av en annan art i fåglarna. Fjällgåsen är en globalt hotad fågelart enligt Svenska Jägareförbundet, som står bakom Projekt Fjällgås, som genomförs i samarbete med djurparken Nordens Ark i Bohuslän. Syftet är att förstärka den svenska populationen av häckande fjällgäss samt att öka kunskapen kring gässens flyttvägar.

Tre fåglar

– Det som är nytt nu är att vi ska sätta satellitsändare på fåglar och då klassas det som djurförsök, säger Niklas Liljebäck på Svenska Jägareförbundet.
Niklas Liljebäck med fjällgåsunge. Foto: Projekt Fjällgås– Nordens Ark lyckades ragga upp pengar till sändarna. Vi har satt sändare på tre fåglar men de är fortfarande kvar på Nordens Ark, fortsätter Niklas Liljebäck.
Projekt Fjällgås testar tre olika utsättningsmetoder. Ettåriga fjällgäss från djurparken Nordens Ark i Bohuslän och Jägareförbundets Öster Malma i Sörmland ska sättas ut i fjällgässens häckningsområde. Syftet är att de uppfödda gässen ska söka kontakt med vilda individer och ansluta till dem.

Rekordmånga

Årsungar ska sättas ut nära fjällgåsfamiljer för att ”adopteras” av föräldrafåglar. Hanar av uppfödda fjällgäss ska sättas ut på ruggningsplatsen i Hudiksvall, när den vilda populationen rastar där i augusti–september.
– Det är rekordmånga ungar som ska sättas ut i år, 51 stycken. Förra året var det 28, berättar Niklas Liljebäck som är på plats i Lappland och arbetar med gässen.
– Vi ska även fånga vilda fåglar i september och sätta sändare på dem, säger han.
Gässen som föds upp på Nordens Ark och Öster Malma har sitt ursprung i fåglar som fångats in på den ryska tundran.

Projekt Fjällgås

Projekt Fjällgås bedriver sin verksamhet med målet att det ska finnas en livskraftig fjällgåspopulation i Sverige. Projektets arbete har pågått sedan 1970-talet och har lagt störst fokus på utsättning av uppfödda fåglar för att förstärka den vilda restpopulationen. Sedan 2011 ingår huvuddelen av projektets verksamhet i det svenska åtgärdsprogrammet för fjällgås. Huvudman är Svenska Jägareförbundet och tillsammans med Nordens Ark drivs projektet med anslag från det svenska åtgärdsprogrammet och bidrag från stiftelser och andra organisationer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev