Ingen skyddsjakt på varg i Jönköping

Naturvårdsverket avslår de två ansökningarna om skyddsjakt på varg i Jönköping. Anledningen är att inga nya angrepp skett efter det att ansökningarna kommit in till Naturvårdsverket och att vargen inte synts till i området på snart två veckor, uppger verket i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket gör en samlad bedömning i varje enskilt fall. Precis som vid beslutet om skyddsjakt på varg i Kalmar som Naturvårdsverket fattade den 25 juni så är det oklart om vargen finns kvar i området. Länsstyrelsen har fått inte fått in uppgifter om nya observationer och inga fler angrepp har skett. Om varg observeras i området igen kan det vara en annan varg än den som tidigare uppehållit sig i området. Då finns det risk för att en genetiskt viktig varg fälls. Därför avslår Naturvårdsverket ansökan om skyddsjakt.

– Eftersom vi inte är säkra på att vargen är kvar i området har vi inte förutsättningar att bevilja skyddsjakt. Om det sker nya angrepp får man ansöka om skyddsjakt på nytt, säger Lars Plahn viltsamordnare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Vargstammen ökar och fler vargar söker sig till södra Sverige. För tamdjursägare blir allt viktigare att arbeta med förebyggande åtgärder som till exempel stängsling. Länsstyrelsen kan förse tamdjursägaren med akutstängsel och informera om möjligheterna att få stöd för rovdjursavvisande stängsel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev