Länsstyrelse öppnar rovdjurstelefon

På måndag öppnar länsstyrelsen i Örebro län en ny telefontjänst dit allmänheten kan vända sig för akuta rovdjurshändelser.

Syftet med rovdjurstelefonen är att förenkla kontakten med länsstyrelsen när brådskande ärenden, som exempelvis rovdjursangrepp på tamdjur eller hund, inträffat. Det går också att ringa till rovdjurstelefonen när tamdjursägaren skjutit ett rovdjur i samband med angrepp mot tamdjuren.
På måndag ändras jaktförordningen vilket innebär att djurägare ska anmäla till länsstyrelsen och inte till polisen, när man skjutit mot rovdjur eller dödat rovdjur för att förhindra ett pågående angrepp på tamdjur eller hund. Regeringens syfte med ändringen av jaktförordningen är att underlätta ett effektivt skydd för tamdjur samt att stödja de djurägare som drabbats av rovdjursangrepp. 
– Det är alltid tråkigt för den djurägare som drabbas av angrepp på sina djur. Med den nya rovdjurstelefonen blir det lättare att få kontakt med oss, så att vi snabbt kan komma ut och bekräfta rovdjursangreppet. Dessutom blir det möjligt att nå oss dygnet runt, säger länsstyrelsens rovdjursansvarige Per Wedholm i ett pressmeddelande.
Telefonnumret är 019-19 35 40.

Vargtätaste länet

Örebro län har flest vargar i landet i relation till hur mycket skog som finns där. Antalet vargar är högre i Värmland och Dalarna, men där är de spridda i större skogsområden. Uträkningen bygger på Viltskadecenters rapporter om antal vargar, samt mätningar av skogsareal.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev