Sju polisregioner från 2015

Idag togs beslutet om regionindelning för nya Polismyndigheten, som träder i kraft 1 januari 2015, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Regionerna är Nord, Mitt, Bergslagen, Stockholm, Öst, Väst och Syd. Beslutet följer dagens sju befintliga samverkansområden, i linje med regeringens direktiv. Beslutet har diskuterats brett inom Polisen och med samverkande myndigheter. Det har också MBL-förhandlats med de fackliga organisationerna.
Av kommittédirektiven framgår att det skulle finnas välgrundade skäl för att frångå dagens samverkansområden vid bildandet av nya Polismyndigheten, några sådana skäl har alltså inte framkommit. Under våren har kommittén besökt alla samverkansområden och träffat representanter för de 21 polismyndigheterna och Rikspolisstyrelsen för att diskutera reformens inriktning.

Bärkraftig

Bakgrunden är också att varje polisregion ska vara bärkraftig, det vill säga att i större utsträckning än i dag kunna ta helhetsansvar för ingripandeverksamhet, utredningar, brottsförebyggande arbete och service inom sitt område.
– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén, regeringens särskilde utredare som leder genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

Huvudort

Varje polisregion får en huvudort, det vill säga ett administrativt centrum. Huvudorterna har valts utifrån att de är polisiära centrum idag, att de har bra geografiskt läge och funktionalitet, tillgång till goda kommunikationer samt är nära universitet och högskolor. Huvudorter i respektive region är Umeå (Nord), Uppsala (Mitt), Stockholm (Stockholm), Örebro (Bergslagen), Göteborg (Väst), Linköping (Öst) och Malmö (Syd).
– Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner och andra regiongemensamma verksamheter kan och bör placeras på andra orter inom regionen. Organisationen ska byggas underifrån, utifrån regionernas förutsättningar och medborgarnas behov. Men exakt hur det kommer att bli bestäms i kommande faser i reformarbetet, säger Thomas Rolén i pressmeddelandet.

Vapenlicenser

Om beslutet kommer att innebära förändringar till exempel när det gäller jägares vapenlicensansökningar är ännu för tidigt att säga.
– Det kan komma att bli förändringar när det gäller tillståndsärenden för att uppnå effektivisering, men det måste vi få återkomma till lite längre fram, säger Mats Paulsen, kommunikationsansvarig på regeringskansliet till Svensk Jakt.

Fakta

Sveriges regering och en enig riksdag har beslutat att slå ihop dagens 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen till en enda polismyndighet. Denna reform kallas polissamordningen och pågår 2013–2014.

Samverkansområden blir polisregioner:
Nord består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
Mitt består av Gävle, Uppsala och Västmanland.
Bergslagen består av Örebro, Värmland och Dalarna.
Öst består av Sörmland, Östergötland och Jönköping.
Stockholm består av Stockholm och Gotland.
Väst består av Västra Götaland och Halland.
Syd består av Kalmar/Kronoberg, Blekinge och Skåne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev