Jaktens många ansikten

Hanna Österberg ärvde jaktintresset från sin mormor. Foto: Privat

I dagarna kommer Svensk Jakt nr 7 ut. Det har tema ”Utrymme för alla”. Vem är egentligen den typiska jägaren? Följande historia kom lite sent för att hinna med i temat, men är väl värd att berätta här.

15 år gammal och med ett växande intresse för djur och natur tog jag tillsammans med min storebror jägarexamen. Sedan dess är jag så ofta jag kan ute med bössan i skogen.
Allt jag lärt mig om jakt har jag lärt mig genom att praktiskt vara med i skogen och jaga tillsammans med ett fantastiskt jaktlag med erfarna jägare som alltid har delat med sig av sin kunskap och erfarenhet.

Mormor

Jag har många gånger funderat över vad det egentligen var som fick mig att börja jaga. Uppvuxen mitt i centrala Stockholm med en mamma som knappt kan döda en fluga och en pappa, som på sin höjd, tjuvskjutit en skata med slangbella som grabb, faller det sig kanske inte helt naturligt.
Den som gett mig intresset för jakt är mormor, hon var ingen storjägare men ägde skog och en hagelbössa och deltog gärna på jakter när hon hade tid vid sidan av lantbruket.

Vårda viltet

För mig handlar jakt inte bara om att jaga viltet utan även vårda de viltstammar vi har och framför allt om att begränsa den explosionsartade utvecklingen av hjort och vildsvin som vi ser i delar av landet. Det handlar också om att ha tillgång till viltkött, att kunna försörja sig själv på mat och framför allt veta köttets ursprung.
Genom att låta fler ha möjlighet att jaga och komma ut i skogen tror jag medvetandet skulle öka om våra vilda djur och på vilket sätt de hänger ihop med naturen och den biologiska mångfalden. Och förhoppningsvis hur viktigt det är att bevara detta till kommande generationer.

Första dagen

Sedan önskar jag så klart att alla fick uppleva första dagen på älgjakten, när du sitter uppflugen i ett jakttorn, solens strålar äntligen börjar värma och plötsligt hör du ett knak följt av hundskall. Bättre och mer spännande än så kan det väl knappast bli?

Hanna Österberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev