LRF-ordföranden hedersdoktor vid SLU

Sveriges lantbruksuniversitet har utsett årets hedersdoktorer, varav två svenskar. Den kanske mest kända av dem är LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Helena Jonsson. Foto: Lasse ModinLantbrukare Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF sedan 2011, har av fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap utsetts till agronomie hedersdoktor. Hon har en lantmästarexamen från SLU och föder upp köttboskap i en Krav-certifierad besättning om cirka 150 djur på sin gård utanför Tranås.
Helena Jonsson utnämns för sitt arbete med frågor av stor betydelse för svensk animalieproduktion och för sitt engagemang för de nationella frågor som berör miljö, vatten och äganderätt samt utvecklingen av de gröna näringarna, liksom för sitt engagemang för de globala utmaningar som rör livsmedelsförsörjning och energiomställning.

Hundens sjukdomar

Pekka Olsson. Foto: AgriaVeterinär Pekka Olson har utsetts till veterinärmedicine hedersdoktor. Han tog veterinärexamen 1975. Han är idag chef för veterinära strategier på Agria Djurförsäkringar. 1976–1996 var han anställd vid SLU som klinikveterinär, lärare och forskare i invärtesmedicin för hund och katt och har under åren publicerat ett 40-tal vetenskapliga artiklar.
Pekka Olson utnämns till hedersdoktor för sitt arbete för att stödja veterinärmedicinsk forskning med målsättningen att öka kunskapen om sjukdomar hos hund och katt och hur de bäst ska behandlas. Liksom för sitt arbete för att reducera förekomsten av sjukdomar relaterade till extrem avel och för sitt engagemang i djurvälfärdsfrågor och sällskapsdjurens betydelse i stort för människan och samhället.

Utländska doktorer

Dr Susan L Senecah, USA har av fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap utsetts till agronomie hedersdoktor. Hon är verksam vid State University of New York, College of Environmental Science and Forestry. Professor Andrés Weintraub Pohorille, University of Chile, har av fakulteten för skogsvetenskap utsett till skoglig hedersdoktor. Weintraub utsågs redan i fjol, men hade då inte möjlighet att närvara, varför han promoveras i år i stället. Weintraub har varit en drivande kraft inom tillämpningar av skoglig produktionsforskning sedan 1980-talet.
Dr Martine Dorais, Kanada, har av fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap utsetts till agronomie hedersdoktor. Hon är verksam vid Université Laval i Quebec.
Samtliga kommer att promoveras vid SLU:s promotionshögtid i Uppsala den 5 oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev