Ännu en jägarorganisation bildas

En hård intern strid har de senaste månaderna rasat inom Jägarnas Riksförbund, JRF. Nu står det klart att några av förbundets mest kända personer bildar en ny jägarorganisation.

Det är fem JRF:are som bildat den nya organisationen, med namnet Rättvis Jakt. Det är riksjägarnas förste vice ordförande Bengt Bixo, Wincent Kvarnerud, Kurt Borg, Kjell Dahlin och före detta ordföranden och förbundsjuristen Bernt Lindqvist.

Kärnan till konflikten handlar om Jägarnas Riksförbunds deltagande i regeringens Vargkommitté, som vid årsskiftet kom med en gemensam åsiktsförlaring kring rovdjurspolitiken. I åsiktsförklaringen ställer sig alla ingående organisationer, däribland Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund, bakom att gynnsam bevarandestatus för rovdjursstammar i Sverige är en av de tre viktigaste utgångspunkterna för Vargkommitténs arbete.

Detta har fått många JRF-medlemmar att reagera, eftersom Jägarnas riksförbund säger sig stå för nollvision vad gäller frilevande varg i Sverige.

– Jag har varit med och värvat tusentals medlemmar till JRF, och det gör mig illamående att dessa ska luras på det sätt som nu sker, sa Bernt Lindqvist till Svensk Jakt efter Jägarnas Riksförbunds årsstämma, där några av de kritiska rösterna ersattes i JRF-styrelsen.

I augusti kommer den nya organisationen hålla ett första möte i Orsa. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev