Sydlig varg kan komma att avlivas

Vargen i samband med att den besökte en fårhage i Ålaryd den 15 juni där den natten innan dödat och skadat 14 får. Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelsen i Jönköpings län säger ja till en skyddsjaktansökan på varg. Nu är det upp till Naturvårdsverket att fatta beslut om eventuell skyddsjakt.

Naturvårdsverket har fått en ansökan om skyddsjakt efter varg som orsakat skada på fårbesättningar i Jönköpings län de senaste veckorna. Verket har bett länsstyrelsen redogöra för ett antal frågor i ett yttrande.

Sammanlagt har tre angrepp inträffat mellan den 6 och 15 juni och ett antal synobservationer av varg i samma område har rapporterats. Länsstyrelsen bedömer det troligt att det rör sig om en och samma varg som synts och som angripit fåren och anser därför att skyddsjaktsansökan ska beviljas.

Motiveringen till länsstyrelsens yttrande grundar sig på de riktlinjer för rovdjursförvaltning som beslutats av viltförvaltningsdelegationen för cirka ett år sedan. I korthet säger riktlinjerna att tre angrepp under en sexmånadersperiod bör vara skäl till att anta att individen är benägen att göra ytterligare angrepp och därför bör en skyddsjaktsansökan tillstyrkas.

Naturvårdsverket fattar det slutgiltiga beslutet om eventuell skyddsjakt. 

– Även om Naturvårdsverket skulle tillåta skyddsjakt på den här individen så kommer länet att beröras av fler vargar i framtiden. Därför måste vi arbeta långsiktigt med förebyggande åtgärder som till exempel rovdjursavvisande stängsel, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev