Vargen återvände till fårhagen – fångades på bild

Vargen fotograferades i en fårhage i Ålaryd lördag 15 juni. Foto: Kenneth Johansson

Den varg som natten till lördagen dödade och skadade 14 får i Ålaryd i Jönköpings län har fångats på bild. Klockan 22.10 på lördagskvällen fotograferades vargen när den var tillbaka och letade efter de döda fåren i hagen.

Det är naturfotograf Kenneth Johansson som lyckats fotografera djuret. Han satt och passade i den fårhage där vargen dödat sex får natten innan. De döda fåren var borttagna och de får som överlevde attacken hade även de flyttats till annan plats.

– Det regnade och var därför väldigt dåligt fotoljus den här kvällen. Jag satt i bilen när vargen plötsligt kom in i hagen. Den var väldigt blöt och hade förmodligen simmat öven en närbelägen å, berättar Kenneth Johansson.

Vargen kom med nosen i backen cirka 60–70 meter från honom. Efter en halvminuts funderande smög han upp bildörren för att försöka fotografera djuret.

– Jag smög upp bildörren, men vargen hörde direkt det lilla klicket och höjde på huvudet. Därefter gick den sakta ifrån mig. Till sist vände den sidan mot mig och gick tillbaka i den riktning den kom ifrån. Hela tiden med nosen i backen, som den spårade fåren den dödat natten innan säger Kenneth Johansson.

Han fotograferade vargen i drygt en minut och kontaktade därefter fårägaren omedelbart. Jägare har bevakning av andra fårbesättningar i området, men där har vargen inte setts till. Ännu.

Andra observationen
Det här var andra gången på en vecka som Kenneth Johansson såg vargen.

– Förra helgen satt jag och passade i fårhagen i Hallforsen där den dödat 21 får. Då dök vargen upp på nära håll klockan 23.15, men det var så mörkt och dimmigt att den inte gick att fotografera den gången, berättar Kenneth Johansson.

Det här är första gången som den fårdräpande vargen i Jönköpings län har dokumenterats. Och det råder ingen som helst tvekan om att det verkligen är en varg.

– Jag är övertygad om att det är en hanvarg. Och med tanke på hur blöt den var när jag fotograferade den upplever jag den som ganska stor, säger Kenneth Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev