Galen tjäder terroriserar stugägare

Den närgångna tjädertuppen som håller till på ett sommarstugeområde i Loftahammar. Foto: Minna Jacklin

Under alla år min man och jag har gått i skogarna kring Loftahammar, Västerviks kommun, har vi bara stött på tjäderhönor, tills för tre veckor sedan då jag för första gången fick närkontakt med en tjädertupp.

Jag skulle ut på min löparrunda när tjädertuppen flög ner från ett träd och direkt anföll mina ben. Rädd blev jag inte men däremot överraskad. Jag sprang bakom en tall och där på andra sidan stod tuppen och stirrade tillbaka med galen blick.
Jag sprang tillbaka till stugan och tuppen blev sittande vid tallen. Jag pratade med en av grannarna och även han hade haft besök av denna tjäder som senare blev döpt till Otto.

Gubben i lådan
Nästa gång jag åkte ner till vår stuga så uppenbarade sig Otto med en gång och så var cirkusen i gång. När som helst på dagen kunde han dyka upp som gubben i lådan. Vår katt brydde han sig inte om och hon hade inget intresse av fågeln.
Min man hade inte sett tjäder förut på nära håll men blev genast varse faran när han kom till stugan några dagar senare. Även han fick lägga benen på ryggen direkt när han steg ur bilen.

Fem stugor
På området vår stuga ligger är vi fem sommarstugeägare och vid det här laget har alla haft besök av Otto. Eftersom jag är jägare och har tillbringat mycket tid i skogen så är jag inte rädd, men respekt för en tjäder har man. Tyvärr så är han väldigt intensiv i sitt framträdande och går inte att mota bort. Som det känns nu så lär det bli en följetong hela sommaren och fram till hösten.

Minna Jacklin




Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev