Modifierat förslag till föreskrifter om fångstredskap

Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter för fångstredskap skickas nu till EU. Foto: Bernt Karlsson

Naturvårdsverket har modifierat sitt förslag till nya föreskrifter om fångstredskap efter synpunkter från remissinstanserna.

Svenska Jägareförbundet reagerade kraftigt i sitt remissvar över förslaget om nya föreskrifter för typgodkännande av fångstredskap. Förbundet menade att det saknas grund till de mycket långtgående detaljregleringar och skärpningar som förslaget innehöll.
Lars Plahn– Naturvårdsverket har tagit hänsyn till synpunkter från remissinstanserna. Exempel på det är att vi har tagit bort kravet på larm. Vi har också tagit bort tidsbegränsningen för godkännande av fångstredskap och ändrat så att man testar minst tre redskap istället för fem, säger Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. 

Betala själv

Jägareförbundet och flera andra remissinstanser har haft synpunkter på att konstruktören själv ska betala för tester av fångstredskap. Men naturvårdsverket anser att det är rimligt att konstruktören själv ska betala för testerna och vidhåller att det till stor del handlar om kommersiell verksamhet.
– Ett tips till konstruktörerna är att skicka flera fångstredskap och testa flera arter samtidigt. Det är mer kostnadseffektivt. Eftersom vi tagit bort tidsbegränsningen för godkännande av fångstredskap behöver tillverkaren inte ansöka om ny prövning, säger Lars Plahn.

Notifiering

Förslaget skickas nu till EU för notifiering. Det är en rutin som genomförs i handelspolitiska sammanhang och innebär att ett land meddelar andra länder sin avsikt att införa nya tekniska föreskrifter. Föreskrifterna notifieras till EU-kommissionen för att de och EU:s medlemsstater ska få en möjlighet att reagera på de nya föreskrifterna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev