Ovanlig parasit på rådjur i Skåne

Storleken på larverna visar att de är fullvuxna och på väg att fnysas ut av rådjuret. Enligt SVA ska rådjur inte drabbas av älgens nässtyng på det här sättet. Foto: Emil Lundström

Ett rådjur med nosen full av utvecklade nässtyngfluglarver har påträffats i södra Skåne. Fallet är speciellt eftersom parasiten tidigare inte påträffats så långt söderut i landet.

Jägaren Emil Lundström upptäckte den konditionssvaga råbocken under en promenad med hunden i söndags kväll. Han såg genast att rådjuret var påverkat av något, bland annat saknade päls fläckvis.

Nästa kväll, med polisens tillstånd att avliva djuret om det var sjukt, återvände han till platsen.

– Jag ville vara helt säker på att bocken var sjuk, och när jag fick se den igen var det inget snack om saken. Djuret såg anskrämligt ut. Det fattades päls lite här och var och den hade rödfärgade eksem på kroppen. Dessutom var bocken mycket mager.

 

En vidrig syn

 Emil Lundström avlivade rådjuret som av allt att döma var i mycket dålig kondition.

– Jag gjorde rätt. Bocken har mått mycket dåligt. Bland annat hade den vita maskar i nosen, det var en otroligt vidrig syn, säger Emil Lundström.

Han skickade fotografier till Svensk Jakt som mejlade dem vidare till SVA där veterinärerna kunde slå fast att de vita maskarna i djurets nos var långt utvecklade nässtyngfluglarver, färdiga att fnysas ut ur näsan, ramla ner på marken och förpuppas innan de blir vuxna styngflugor.

Enligt veterinär Jonas Malmsten på SVA är det intressant eftersom man inte tidigare sett älgens nässtyng så långt söderut.

– De här nässtynglaverna förekommer hos älg, men vi har inte sett dem hos rådjur. I Danmark har man hittat styngfluglarver under huden på ländryggen hos rådjur, men det är enligt vad jag fått veta inte påträffat i Sverige, säger Jonas Malmsten.

Rådjuret är nu skickat till SVA för närmare analys.

 

Kan välja människa

 Älgens nässtyngfluga uppmärksammas emellanåt i det allmänna nyhetsflödet eftersom den i sällsynta fall väljer en människa som värddjur. Flugan sprutar då in sina larver i ögat, som den enligt forskare misstar för en älgs näsborre.

Det har bland annat Göteborgsposten berättat om i en artikel som kan läsas här. Där finns också en bild på en nässtyngfluga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev