Elstöt ska rädda hunden från varg

Uppfinnaren Thure Sundqvist (t.h.) visar sin elektriska skyddsväst under Elmia Game Fair. Foto: Gunnar Nilsson

På mässor brukar nyheter lanseras. En som tog tillfället i akt på Elmia Game Fair var jägaren och idémakaren Thure Sundqvist från Åby som presenterade en elektrisk skyddsväst för hundar mot vargangrepp.

När en varg angriper en hund får vargen en elstöt i munnen och förväntas då avsluta angreppet. Men det är först när ett vasst föremål trycker hårt mot västen som elstöten delas ut. Därmed kan husse och matte handskas med hunden när västen sitter på utan att själv få en obehaglig stöt.

Stöten kan liknas vid att ta i ett kreatursstängsel. Spänningen är hög, men strömstyrkan låg. Och hunden känner inget eftersom de strömförande slingorna ligger på utsidan av västen.

– Jag hoppas att detta kan avhjälpa att lösspringande hundar faller offer för vargattacker. Jag ville konstruera en väst som är lätt, smidig och bygger på elektronik till skillnad från dagens fysiska skyddsvästar, berättar Thure Sundqvist som klurat i flera års tid innan idén blev verklighet lagom till Elmia.

Sökt patent
Västen går under namnet Wolfproof och Thure Sundqvist har sökt patent på konstruktionen. Däremot har det inte gått att genomföra verkliga test för att bevisa västens duglighet.

Han har varit i kontakt med Kolmårdens djurpark, men där vill man av förklarliga skäl inte utsätta sina vargar för ett experiment med en väst på exempelvis en död grävling som släpas. Man befarar att vargarna kan förknippa obehaget med människa, och skygga vargar vill man inte ha i en djurpark.

– Jag har därför inga bilder eller vittnen. Men kanske om fyra, fem år att det kan komma fram synbevis på att hundar klarat en vargattack. Jag har i alla fall fått muntliga omdömen från djurparken att det borde fungera, berättar Thure Sundqvist.

Vanliga batterier
Västens aktiva del täcker rygg, bakdel och nacke och innehåller en heltäckande avtryckare från ett vasst föremål. Om en stöt delas ut är västen redo att dela ut en ny efter två sekunder. Elektroniken drivs med vanliga AAA-batterier. Ryggskyddet kompletteras med ett utbytbart bröstskydd som fästs med kardborrband. Priset på västen, som finns i fyra storlekar, är 8.850 kronor inklusive moms.

– Vargskyddet ska inte förväxlas med de skydd som finns mot vildsvinsangrepp. Den är enbart inriktad på att avskräcka från bett. En bete från ett vildsvin skyddar västen bara marginellt mot, förklarar Thure Sundqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.