EU kan försvåra legalt vapeninnehav

Vill EU försvåra tillvaron för legala jägare och sportskyttar i medlemsländerna? Foto: Jan Henricson

En EU-enkät med det uttalade syftet att undersöka medborgarnas inställning till kriminellas tillgång till vapen kan ställa ytterligare krav på legala vapeninnehavare i Europa. Det befarar brittiska jakt- och skytteorganisationen British Shooting Sports Council som i brev uppmanar sina medlemmar att besvara enkäten.

Enkäten innehåller flera frågor om hur EU-medborgarna ser på olaglig handel och användning av skjutvapen vid grov brottslighet, som terrorism.

Men frågorna går längre än så, och en hel avdelning koncentreras till frågor som rör det legala vapeninnehavet. Ett exempel på en sådan fråga är hur en lista över förbjudna skjutvapen ska utvidgas.

Oroad jägare
Jägaren och vapendebattören Erik Walltin, som uppmärksammade Svensk Jakt på den pågående undersökningen, är allvarligt oroad över att EU tycks vilja reglera medlemsländernas vapenlagstiftning.

– En del av utredningens syfte är uppenbarligen är att legitimera ytterligare restriktioner för legala vapenägare. De flesta av frågorna är partiska och är skrivna på ett sätt som syftar till att på förhand fastställa svaret och tvinga den svarande att hålla med om att åtgärder från EU:s sida behövs, säger Erik Walltin.

Besvara
Han, liksom den brittiska skytteorganisationen, uppmanar jägare och sportskyttar att ta sig tid att besvara enkäten. Erik Walltin pekar särskilt på sektion C i enkäten som inte påverkar användandet av illegala vapen över huvud taget, men som riskerar att leda till inskränkningar för legala vapenägare.

– Det är rent av sannolikt att det blir så. Vapenlagstiftningen kommer inte att utvecklas till det bättre om EU ska blanda sig i.

– Vapenlagstiftning ska regleras på nationell nivå, eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket åt mellan olika länder. Därför är det enligt min mening bäst att svara avvisande på alla förslag som ställs i EU:s undersökning, säger Erik Walltin.

Att besvara enkäten är enkelt. Frågorna är inte orimligt många och genom att klicka på symbolen uppe till höger på ingångssidan går det att bestämma språket till svenska. Det finns också möjlighet att skriva egna kommentarer till frågor och svarsalternativ.

Enkäten kan besvaras fram till den 17 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev