Beskeden dröjer från miljöministern
Licensjakten på varg kan komma att ställas in även nästa år. Detta trots regeringens tidigare löften om vargjakt 2013. Det säger miljöminister Lena Ek (C) i en intervju med Svensk Jakt.
Ofta hörs politiker ducka och hänvisa till olika utredningar om rovdjuren. Men vad vill regeringen? Trots upprepade frågor är det svårt att få några klara besked av miljöminister Lena Ek. Det framgår av en intervju som publiceras i senaste numret av Svensk Jakt Nyheter.
Vi arbetar efter riksdagsbeslutet som fattades med mycket bred majoritet. Det bygger på tre hörnstenar: jakt på varg, genetisk förstärkning av vargstammen och regionalt inflytande, säger Lena Ek till Svensk Jakt.
Nu i vår presenteras rovdjursutredningen och vi har gett Naturvårdsverket flera olika uppdrag som ska redovisas under året. Sedan ska vi fatta beslut om en långsiktig, hållbar rovdjurspolitik som är förenlig med EU-direktiven. Förhoppningsvis klarar vi av det under 2012, även om målsättningen är tuff.
Men regeringslöftet om vargjakt 2013 står fast?
Vi väntar på bland annat Naturvårdsverkets förvaltningsplan för varg. Jag kan inte föregå den. Vi vill ha en förvaltande jakt, men innan den kan dras igång måste vi få ett okej från EU. Det finns länder i Europa som har förvaltningsplaner för varg och där jakt tillåts. Jag tror vi är på väg dit men det återstår många förhandlingar.
Varför är regeringen så rädd för en EU-stämning? Finlands vargförvaltning friades ju på tre av fyra punkter av EU-domstolen.
Om vi dras inför EU-domstolen tappar vi all makt över hur vi ska hantera vargförvaltningen. Vi förlorar allt regionalt inflytande och kan inte ens besluta om skyddsjakter.
Du har en politiskt sakkunnig som innan hon började på miljödepartementet arbetade för Svenska Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen är den organisation som kraftigast drivit vargfrågan till Bryssel. Hur har denna anställning påverkat regeringens vargpolitik?
Jag har medarbetare på olika nivåer och med olika bakgrund som är oerhört kunniga. De representerar olika intressen, jag själv har jägarexamen.
Regeringen har sagt att skyddsjakten på varg ska öka och delvis ersätta den tidigare licensjakten. Samtidigt säger en jurist från miljödepartementet till länsstyrelsernas rovdjurshandläggare att det ska bli svårare än tidigare att få skyddsjakt på varg för att EU tittar på allt som händer kring vargarna.
Länsstyrelserna är självständiga myndigheter som kan fatta egna beslut. Men vi lever lite som villkorligt frigivna. Vi har täta kontakter med EU-kommissionen och de stämmer av varje månad vad Sverige gör i vargförvaltningen. EU följer utvecklingen mycket noga.
Det blir allt vanligare att vargar befinner sig inne i bebyggelse. Människor är rädda för dem och ändrar därför sitt beteende. Ska skyddsjakt beviljas på vargar som frekvent är inne i samhällen?
När vi kämpat oss igenom den här övergångsperioden och får alla regler på plats blir förvaltningen av rovdjur lugn och sansad. Då tror jag även att vi kommer till en situation där vargarna har fått tillbaka sitt naturliga, skygga beteende.
Regeringen har tagit fram nya skyddsjaktregler som bland annat innebär att myndigheter kan fatta beslut om skyddsjakt på eget initiativ och Naturvårdsverket ska nu ta fram enhetliga riktlinjer för skyddsjakt.
Flyttning av vuxna vargar har inte fungerat på ett sådant sätt som man hoppades. Ska ni fortsätta med flyttningar eller satsa på utsättningar av vargvalpar?
Jag tror själv att det är enklare att få utsättningen av vargvalpar att fungera jämfört med att flytta vuxna vargar. Men det är Naturvårdsverket som fattar beslut om detta. Vi ska också komma ihåg att vargstammens genetik förbättrats tack vare de vargar som vandrat in från öst. Vi kommer heller inte att syssla med så här extraordinära åtgärder som utsättning av varg i all evighet, säger miljöminister Lena Ek.
Läs hela intervjun med Lena Ek i senaste numret av Svensk Jakt Nyheter.
Klicka här för att prenumerera på Svensk Jakt och Svensk Jakt Nyheter.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.