Jägareförbundet Norrbotten: Bevara fällfångsten!

Jägareförbundet Norrbotten kräver att regelverket rörande jakt med fångstredskap utformas på ett sätt som säkerställer jaktformens fortsatta existens och kan accepteras av både tillverkare och användare. Det framgår i ett uttalande som förbundet gjort i samband med årstämman i Luleå den 13 april.

Det är med stor oro vi har tagit del av Naturvårdsverkets förslag rörande den framtida administrationen rörande jakt med fällor. Fällfångsten är en urgammal kultur och jaktform, det är allas ansvar att bevara detta kulturarv. Jakten, särskilt jakten med fällor, har präglat utvecklingen av hela det svenska samhället.

Dagens regelverk med typgodkända fällor har upplevts positivt och de fällor som används är idag de testade och godkända modellerna. Med ett system som skulle kräva återkommande godkännande och i samband med det också stora kostnader för den som söker förnyat godkännande skulle fällfångsten riskera att helt försvinna som jaktform. Alternativt skulle det ske en ökande användning av icke godkända fällor med därtill hörande risker för att fällorna blev sämre ur djurskyddssynpunkt.

Naturvårdsverkets problembeskrivning får inte utgå från en dagsaktuell debatt om vildsvinsfällor utan måste se på ALL jakt som bedrivs med fällor och hur denna jakt kommer att påverkas av skärpta regler, både vad gäller vanlig jakt och skyddsjakt.
Jägareförbundet Norrbotten kräver att regelverket rörande jakt med fångstredskap utformas på ett sätt som säkerställer denna jaktforms fortsatta existens i Sverige och kan accepteras av både tillverkare och användare.
Ombud samlade till Jägareförbundet Norrbottens årsstämma i Luleå

 

Läs även:

Förbundet: Ett dråpslag mot fällfångsten

Verkets förslag ett dråpslag mot fällfångsten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev