Aktuell information om Fågelinfluensan och jakten.

Vid ett möte 13 mars på Jordbruksverket med Svenska Jägareförbundet, Sveriges yrkesjägarförening, Svenska Kennelklubben och Statens veterinärmedicinska anstalt diskuterades det aktuella läget beträffande fågelinfluensan och eventuella konsekvenser för den svenska jaktutövningen.

För närvarande har den aggressiva formen av fågelinfluensa rapporterats från ett tiotal länder i Europa. I norden är det endast Sverige och Danmark (en ormvråk) som har konstaterat smitta. Sammanlagt i Europa har ett 15-tal vilda fågelarter har drabbats, främst svanar, gäss, storskarv och änder men även några fall av rovfåglar. Tyskland har även rapporterat två smittade kråkor. För Sveriges del är fågelviruset (H5) än så länge konstaterat hos vigg, bergand, ormvråk och berguv. I övrigt har H5-virus konstaterats i Tyskland på stenmård, iller och katt. Värt att notera är att det till dags dato inte finns något rapporterat fall av i världen av fågelvirus på hund.

I de idag upprättade skydds- och övervakningsområdena i Sverige har letandet efter döda fåglar minskat i omfattning. Detta då man inte kan påvisa någon omfattande fågeldöd i dessa områden.

För närvarande gäller följande:

*Det är först nu det är konstaterat att H5N1 har nått Sverige även om man misstänkt detta starkt innan. De två första viggarna från Oskarshamn har efter analys på referenslaboratoriet i England visat positivt provsvar på denna visrusform.

*I skyddszonen (3 km från konstaterat fall) och i övervakningszonen (10 km från konstaterat fall) gäller jaktförbud på fågel i 21 respektive 30 dagar – från senast konstaterade fallet.

*I hela landet gäller ett förbud att använda andfåglar, vadare och måsfåglar som levande lockfåglar vid jakt och fångst. (Att vid exempelvis gåsjakt låta skjutna gäss ligga kvar som lockfåglar påverkas således inte av förbudet.)

*I övrigt gäller inga inskränkningar i jakten till följd av fågelinfluensan.

*För viltfågeluppfödningar gäller rekommendationen att man bör hålla fåglarna inomhus och om detta inte är möjligt åtminstone tillhandahålla foder och vatten på sådant sätt att vilda fåglar inte kommer i kontakt med foder eller vatten.
Direktkontakt mellan hägnade fåglar och vilda fåglar bör på alla sätt förhindras.

*Risken för hundar att smittas bedöms som mycket liten.

*Jordbruksverket kommer att ta fram ytterligare rekommendationer för viltfågeluppfödningar samt även vad gäller jakthundsanvändningen.

*Den skyddsjakt på fåglar som förekommer på olika håll (för skydd av grödor, tätorter, badplatser, golfbanor etc.) kan förekomma med samma motiv och i samma omfattning som förut.

*Däremot finns ingen saklig grund att genomföra skyddsjakt med motivet att minska risken för spridning av fågelinfluensa.

*I dagsläget finns inga planer på att skjuta till synes friska fåglar för provtagning.

*Jägarna och ornitologerna ses som en mycket stor resurs i övervakningen och onormal dödlighet bland vilda fåglar och däggdjur bör omgående rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.

*Normala hygienåtgärder bör iakttas vid hantering av döda vilda djur.

Hans von Essen 2006-03-15

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev