Den snabba och aggressiva flyttfågelfästingen. Foto: SVA

Aggressiv fästing påträffad i Sverige

I sommar har tre fynd av fästingen Hyalomma för första gången påträffats i Sverige. I ett fall rör det sig om underarten flyttfågelfästingen som av SVA beskrivs som aggressiv och snabb.

Fyndplatserna för fästingen, där det i ett fall rör sig om en underart kallad flyttfågelfästing, är spridda med Nyköping i Sörmland, Koppom i Värmland och Landskrona i Skåne. I samtliga fall har fästingen påträffats på häst.

I ett forskningsprojekt har SVA bett allmänheten om hjälp med att få in fästingar från norr om Dalälven. Man tror att uppmärksamheten kring projektet har fått människor att skicka fynd även från andra håll i landet.

 

Snabb fästing

Så upptäckte en hästägare i Nyköping en annorlunda fästing som bitit sig fast vid svansroten på hans islandshäst. Hästen hade inte varit utomlands utan måste ha fått fästingen på sig i Sverige.

PÅ SVA konstaterade man att det var ett exemplar av den stora, aggressiva och snabba flyttfågelfästingen, som kan överföra till exempel blödarsjuka.

Efter det har ytterligare två fästingar inom släkten Hyalomma hittats på häst, i Koppom och i Landskrona.

 

Unika fynd

Några smittämnen hittades inte i fästingen från Nyköping och de andra två fallen väntar SVA på svar. Forskaren Giulio Grandi säger på SVA:s hemsida:

– De tre fynden av vuxna Hyalomma-fästingar är unika i Sverige. En förklaring kan vara att sommaren har varit lång, varm och torr vilket kan ha möjliggjort för dessa fästingar att utvecklas från nymf till vuxna, vilket normalt inte sker norr om Alperna. En häst som importerats från Portugal 2011 visade sig dock bära på en flyttfågelsfästing, men i det fallet antas fästingen ha följt med hästen till Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev