Jaktelever gör upp om SM-tecken

På tisdag och onsdag nästa vecka är det återigen dags för SM i jakt, då elever från landets naturbruksgymnasier mäter sina färdigheter mot varandra.

 

För tredje året avgörs den uppskattade tävlingen SM i jakt för jaktelever från hela Sverige. Efter att i två år ha hållit tävlingen på Jägareförbundets anläggning Öster Malma har den i år flyttats till Osby naturbruksgymnasium som tillsammans med förbundet står som arrangörer.

Vi ville stärka samarbetet mellan förbundet och skolorna, men också mellan skolorna. Genom att göra så här blir de mer delaktiga i tävlingen, säger jaktvårdskonsulent och tävlingsansvariga Louise Gårdefalk.


Louise Gårdefalk

Hon berättar att de flesta av skolorna var positiva till en decentralisering. Avsikten är att tävlingen ska flytta runt mellan skolor i södra, mellersta och norra Sverige.

Någon hade invändningar och tyckte att det var bättre att vara på Öster Malma eftersom Jägareförbundet håller till där och beroende på att många elever kommer att läsa vidare till viltmästare. Det är ett argument som jag förstår, men för att bevara styrkan i tävlingen tror jag det är viktigt att fler blir engagerade även i genomförandet, säger Louise Gårdefalk.

 

Deltagare från tio skolor

Tio skolor från Kalix i norr till Osby i söder har i år anmält sig till tävlingen. Skolorna utser två tävlande elever vardera, tillsammans med en ledare som kan vara till exempel en lärare eller en förälder.

Eleverna ska tävla i kunskaper och färdigheter med bäring på jakten. Som en röd tråd genom grenarna löper säkerheten och juridiken. För att bli svenska mästare i jakt måste de ha goda kunskaper i artkännedom, tillvaratagande och skytte, bland annat.

Tävlingarna inleds på tisdag morgon på Osbygymnasiet med anmälan och upprop innan det bär iväg ut i skogen och till skjutbanor. Efter onsdagens avslutande grenar koras mästarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev