Stort motstånd mot vildsvinsfälla
Många jägare har reagerat negativt på att Naturvårdsverket har godkänt en vildsvinsfälla.
Det handlar ytterst om etik och synen på vildsvinen, säger jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow.
Sedan Naturvårdsverket godkände vildsvinsfällan Sinkabirum har debatten kring etik och hur vildsvin ska jagas gått för högtryck.
Mitt största skäl för att vara tveksam är att fällan inte är selektiv. Det kan gå in en sugga. Då hamnar kultingarna utanför. Om det är kallt behöver små kultingar värmen från suggan för att överleva, säger Henrik Barnekow.
Han är också osäker på om det går att se om det finnas dragna spenar på en sugga när den sitter i en fälla. Han befarar att många suggor kommer att felskjutas och att detta kan leda till ökande vildsvinsproblem.
Tyvärr är det så att jaktetiken kring vildsvinen vacklar på en del ställen. Där ställer fällan bara till nya problem. Det går ju inte att använda fällan utan att locka med något. Det innebär att små marker knappast kan använda fällan utan att bryta mot gällande lagstiftning kring lockande av vilt.
Henrik Barnekow tycker också att idén med fällor för vildsvin är fel. Dels på grund av att vildsvin ska betraktas som ett högvilt och inte ett skadedjur, dels för att det går emot tanken om att förvalta vilt över stora områden, dels för att det går att jaga vildsvin med konventionella metoder.
Många små markägare kanske tycker det är bättre att köpa några fällor än att samverka med grannarna. Det vore synd om det blir så för vi måste alltid förvalta vilt över stora områden för att få till en bra förvaltning.
Eftersom föryngringsperioden för vildsvin pågår under så lång period skulle han helst se att fällan var konstruerad så att den bara fångade kultingar.
Dessa fällor finns och används av forskare utomlands. Skulle man bara fånga kultingar stämmer det överens med vår förvaltningstanke att skjuta hårt i föryngringarna.
Naturvårdsverket arbetar just med att se över vilka regler som ska krävas för att få använda fällan.
Vi diskuterar möjligheten att det ska krävas tillstånd från länsstyrelsen för att få använda fällan under vår och sommar, den huvudsakliga föryngringsperioden. I övrigt ska det inte finnas några nya restriktioner, säger Tommy Svensson på Naturvårdsverket.
Magnus Rydholm
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.