Landshövdingen i Dalarna motsätter sig vargutsättning

Två vargrevir, som båda delvis ligger i Dalarnas län,. är högaktuella för utsättning av vargvalpar i vår: Aamäck och Kukumäki. Men Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna, tycker inte att utsättning är någon bra idé.
Det vi säger indirekt till Naturvårdsverket är att det finns andra platser än Dalarna i landet som är bättre lämpade, säger hon till Dalarnas Tidningar.

 

I Dalarna har länsstyrelsen pekat ut de två revir inom eller delvis inom länet som är bäst lämpade för utsättning av vargvalpar: Aamäckreviret, på gränsen till Värmland, och Kukumäki, som delas med Gävleborgs län.

Dalarnas Tidningar rapporterar att landshövding Maria Norrfalk och miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson inte är riktigt bekväma med att peka ut de två reviren, och länsstyrelseduon påpekar i en skrivelse till Naturvårdsverket att de inte haft uppdraget att förankra utsättningen av vargvalpar lokalt i de två reviren.

Länets viltförvaltningsdelegation konstaterar att ett beslut om utsättning av vargvalpar knappast går att förankra hos både den markägare och jakträttsinnehavare som i så fall kommer att bli berörd av ett beslut av Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen vill även erinra Naturvårdsverket om det kraftfulla motstånd som framför allt de två jägarorganisationerna deklarerat i denna fråga”, skriver Norrfalk och Svensson i beslutet.


Maria Norrfalk

Vi har gjort vårt uppdrag. Vi gör påpekanden i skrivelsen efter att ha haft upp frågan. Det skulle bli svårt att få acceptans av markägare och jägare för utsättning här, det är viktigt att vi skriver det rakt ut och inte sopar det under mattan, säger Maria Norrfalk till DT.

Men om nu Naturvårdsverket sätter ut i dessa två revir med hänvisning till att länsstyrelsen sagt att de är de lämpligaste reviren i länet. Vad händer då?

Det blir ingen utsättning, de måste ju ha alla dessa markägare och jägares ja om det ska kunna ske. Det finns andra platser i Sverige som är bättre lämpade än Dalarna där man kanske kan få markägare och jägare med sig, säger Maria Norrfalk till Dalarnas Tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev