Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket kostar svenska rovdjursinventeringar årligen 60 miljoner kronor. Foto: Mostphotos

Omfattande verksamhet när stora rovdjur inventeras

Inventeringen av våra stora rovdjur är en omfattande verksamhet med många aktörer. Enligt Naturvårdsverket deltar 600 personer i inventeringarna till en årlig kostnad av 60 miljoner kronor.

Björn, järv, lo, varg och kungsörn inventeras löpande för att ha färska beståndsuppskattningar. Inventeringarna används bland annat för beslut om jakt, skadeförebyggande åtgärder och ersättning till samebyarna.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket deltar ett tiotal organisationer och myndigheter i verksamheten som generar cirka 65 årsarbeten och sysselsätter 600 personer.

 

Många aktörer

− Med tanke på att systemet är ganska komplicerat är det bra att kunna presentera en utförlig samlad beskrivning av hur det fungerar, något som inte funnits lika tydligt tidigare, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Naturvårdsverkets viltanalysenhet.

Utöver anställd personal deltar även jägare och andra naturintresserade människor med ideellt arbete genom att rapportera observationer.

Hela rapporten kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev