Gamla mål och nivåer. Det präglar dagens björnförvaltning i Norrbotten. Frågan är nu när länsstyrelsen kommer med en ny förvaltningsplan och mål för björnpopulationen. Foto: Johnny Olsson

Ingen tydlig plan i björnförvaltningen

I Norrbotten finns ingen färsk förvaltningsplan för björn. Det finns heller inget beslut över hur stor björnstammen ska vara i Norrbotten.

2011 beslutade viltförvaltningsdelegationen om ett förvaltningsintervall på 730–910 björnar. Björnstammen uppskattades 2016 till 506 björnar. Naturvårdsverkets fastställda miniminivå från 2014 ligger på 330 björnar.

Vilken nivå björnstammen ska ligga på i framtiden är i dagsläget oklart.

 

Dagsläget

När viltförvaltningsdelegationen senast hade möte, i april, informerade Caroline Essenberg, naturmiljöenheten, om hur situationen ser ut i dagsläget.

Ur protokollet från mötet:

”Inget nytt förvaltningsintervall har tagits fram, men tanken är att cirka 500 björnar är ett lämpligt antal att stabilisera stammen på.”

 

Ny miniminivå

Samtidigt pågår arbetet med att ta fram en ny miniminivå. Sammantaget finns det ingen tydlig förvaltningsplan för björn i Norrbotten i dagsläget, samtidigt som det sköts 42 björnar under skyddsjakt våren 2017.

”Licensjakten bör vara den del som blir kvar av det hållbara uttaget efter genomförda skyddsjakter”, står det i protokollet från viltförvaltningsdelegationen. Men det framgår inte vad som är ett hållbart uttag.

 

Honkvot

Under mötet i april riktades kritik mot att det blev många skyddsjakter i fjällregionen och att det höga uttaget där medförde utebliven licensjakt på björn i kustområdenas skogar.

Britta Wännström, miljöavdelningen vid länsstyrelsen:

”Ska vi ha en förvaltning måste förvaltningsmålet ligga över miniminivån. Vårt kraftiga uttag gör att vi nu måste ha en försiktig förvaltning för att se att stammen har stabiliserats.”

Det länsstyrelsen nu funderar över är att införa en honkvot om det blir licensjakt kommande höst.

 

14 björnar i år

I år har länsstyrelsen i Norrbotten fått in 20 ansökningar om skyddsjakt på sammanlagt 30 björnar.

Länsstyrelsen har beviljat 13 ansökningar på sammanlagt 17 björnar. 14 björnar har fällts med fördelningen nio hanar, två honor och tre ungar.

Merparten av björnarna är fällda i trakterna norr och väster om Överkalix, där bedrevs ingen licensjakt förra året eller någon omfattande skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev