I Svartedalen hårdbevakas nu en ”genetiskt viktig” varg av länsstyrelsen.

Inventering av varg och lodjur klar

Inventeringarna visar att rovdjuren i Västra Götalands län, lodjur och varg, i huvudsak återfinns i länets nordvästra, nordöstra och södra delar, skriver länsstyrelsen i sitt nyhetsbrev Viltnytt.

Rovdjur etablerar sig främst i områden med gynnsamt habitat, god födotillgång och låg befolkningstäthet. Detta avspeglas i den gångna inventeringssäsongen som varade från 1 oktober till 31 mars.

De föryngringar som tillkommer under sommaren räknas först under kommande inventeringsperiod.

Preliminära inventeringsresultat för varg 2017/2018 visar 3,5 revir inom länet – Boksjön och Laxarby i Dalsland, Lyrestad nordost om Mariestad och ett i Svartedalen, mellan Stenungsund och Lilla Edet. I Svartedalen är det en hane och hans son som uppehåller sig. Mer om dessa längre ner i texten.

 

Över länsgränserna

I Laxarby finns ett revirmarkerande par. Vargen i Lyrestad går tillsammans med ytterligare en varg och de rör sig över länsgränserna med Örebro och Värmlands län.

I Boksjöreviret, vilket delas med Norge, finns ett föräldrapar och tre valpar. Flocken i Tiveden uppehåller sig till 90 procent i Örebro län.

I de tidigare reviren på Kynnefjäll, Kroppefjäll och Bredfjället finns för närvarande ingen känd stationär varg.

Flera så kallade vandringsvargar har rapporterats från olika håll i hela länet.

 

75 lodjur

Preliminära inventeringsresultat för lodjur ger 13,5 familjegrupper. Antalet lodjur i Västra Götaland skattas därmed till cirka 75 djur. Lodjuren finns huvudsakligen i länets nordvästra, östra och södra delar. Antalet kvalitetssäkrade familjegrupper har fluktuerat mellan olika år, men har på senare år legat nära tio.

Genom att viltövervakningskameror i samarbete med jägare och markägare nu är en del i arbetet, är inventeringen nu inte lika beroende av tillgång på spårsnö för att kvalitetssäkra familjegrupper av lodjur.

Resultatet kommer dock även framöver att vara beroende av rapporter och samarbete med markägare, jägare och andra personer som gör observationer av rovdjur och spår efter dem runt om i länet, anser länsstyrelsen.

 

Vargen i Svartedalen

Resultat från vinterns spårningar visade att det finns en genetiskt viktig varg som uppehåller sig i Svartedalen norr om Göteborg. DNA-analys av vargspillning visade att det är två hanar som rör sig tillsammans i området. Den yngre hanen bär gener efter en okänd tik med finsk-ryskt ursprung och den andra hanen är hans far. Spår eller spillning efter tiken har inte kunnat hittas under spårsäsongen.

Naturvårdsverket har gett länsstyrelsen extra medel för att kunna följa och övervaka vargen i Svartedalen. Länsstyrelsen kommer därmed att ha personal ute i området, som sätter upp kameror vid kadaver och andra lämpliga platser, samt samlar in spillning.

Kvalitetssäkrade vargrevir (fem röda områden) och kvalitetssäkrade familjegrupper med lodjur (fjorton blå områden) i Västra Götaland inventeringssäsongen 2017/2018. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev