Tio får dödades förra veckan på en gård nordväst om Avesta. Länsstyrelsen har nu avslagit en ansökan om skyddsjakt på en eller två vargar i området. Foto: Fredrik Perols, länsstyrelsen Dalarna.

Ingen skyddsjakt på varg i Avesta

Det blir i dagsläget ingen skyddsjakt på varg i Avesta. Länsstyrelsen i Dalarnas län avslår en ansökan om skyddsjakt på en eller två vargar som dödade tio får i början av förra veckan.

Den 8 maj angrep en eller flera vargar en fårbesättning i Avesta. Nio får dödades direkt vid angreppet, ett tionde fick avlivas och endast ett får i hagen klarade livhanken. Fåren hade släppts i hagen dagen innan.

 

Kan ha simmat

När länsstyrelsen besiktigade hagen konstaterades att tre sidor var skyddade av elstängsel. Den fjärde sidan av hagen består av en älv där fåren betar längs strandkanten.

Vargen eller vargarna har enligt länsstyrelsen med all sannolikhet tagit sig in i hagen genom att simma över älven.

Samma gård fick i juni 2017 20 får dödade och fem skadade av varg. Gården ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret, men det finns inga dna-analyser som kan identifiera vilka vargar som gjort det senaste angreppet.

 

Ingen förhöjd risk

– Det kan vara vandringsvarg, resonerar länsstyrelsen och fortsätter,

– Även om ett angrepp är allvarligt för den enskilda djurägaren finns det i dagsläget inget som tyder på att det finns en förhöjd risk för ytterligare angrepp.

Kraven för skyddsjakt anses inte uppfyllda och länsstyrelsen avslår därför ansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev