Totalt berördes Örebro län av 4,5 vargföryngringar den senaste inventeringssäsongen. Det visar siffror från länsstyrelsen.

Totalt berördes Örebro län av 4,5 vargföryngringar den senaste inventeringssäsongen. Det visar siffror från länsstyrelsen. Foto i hägn: Olle Olsson

Elva vargrevir – ändå under miniminivån

Örebro är ett av landets mest vargtäta län. Men trots att länet berördes av elva vargrevir ligger vargstammen ändå under den beslutande miniminivån.

Länsstyrelsen i Örebro län uppger att varginventeringen den senaste vintern visar att det då fanns elva revir inom eller delvis inom länet. Åtta av av reviren delades med Värmlands, Dalarnas eller Västmanlands län. Efter vinterns licensjakt återstår tio revir som berör Örebro län.

 

Under miniminivån

Inom vargförvaltningen är det begreppet föryngring som används för att fastställa hur stor vargstammen är. Det är även den siffran som används för att jämföra inventeringsresultat med den miniminivå som satts för att säkerställa att arten ska behålla gynnsam bevarandestatus.

Den beslutade miniminivån för Örebro län är fem vargföryngringar men trots att elva revir berör Örebro län hamnar länet under miniminivån för vargstammen. Det beror på att slutsiffran för antalet föryngringar räknas i relation till om reviren delas med andra län: ett revir med föryngring som delas med ett annat län räknas som 0,5 och ett revir med föryngring som delas med två andra län räknas som 0,33 föryngringar.

Det gör att antal föryngringar i Örebro län för inventeringssäsongen 2017–2018 blir 4.5, uppger länsstyrelsen.

 

Tolv revir förra vintern

Vid inventeringen vintern 2016–2017 berördes Örebro län av tolv vargrevir. I sex av dessa hade det fötts valpar under våren 2016.

 

Så många vargar hittades av länsstyrelsen i Örebro läns vargrevir

Norrsjön: Familjegrupp med föryngring. Delas med Dalarna.

Holmsjön: Hanen som konstaterats i reviret 2016-2017 hade inför inventeringen 2017-2018 vandrat till Flaten/Billsjön-reviret i Dalarna där han bildat par med sin syster från det tidigare Kindla-reviret. Bägge vargarna fälldes i Flaten/Billsjön under licensjakten 2018. Inget nytt par har dokumenterats efter jakten och reviret bedöms ej finnas kvar.

Rombohöjden: Familjegrupp med föryngring.

Rockesholm: Familjegrupp med föryngring. Delas med Värmland.

Grytingen: Revirmarkerande par. Delas med Värmland.

Aspafallet: Familjegrupp med föryngring. Delas med Västmanland. I reviret finns den ursprungliga tiken kvar, tillsammans med en ny hane som vandrat in från Norge.

Vidaln: Revirmarkerande par. Delas med Västmanland. Hanen från det tidigare Aspafalls-reviret har här bildat par tillsammans med en ny tik.

Villingsberg: Familjegrupp med föryngring.

Vismen: Familjegrupp. Delas med Värmland. I reviret går den ursprungliga hanen kvar, tillsammans med två avkommor sedan tidigare år: en tik och en hane.

Letälven: Revirmarkerande par. Delas med Värmland. Hanen i reviret är avkomma till en invandrad varg. Tiken är född i Aspafallet.

Tiveden: Familjegrupp med föryngring. I reviret finns tiken kvar från det ursprungliga par som flyttades från Norrbotten år 2013. Hon har nu bildat par tillsammans med en hane som vandrat in från Norge.

 

Karta över vargrevirens uppskattade utbredning under vintern 2017-2018 i Örebro län. Källa: Länsstyrelsen

Karta över vargrevirens uppskattade utbredning under vintern 2017-2018 i Örebro län. Källa: Länsstyrelsen

Fakta

En familjegrupp är minst tre vargar som spårats tillsammans. För att familjegruppen ska räknas som föryngring krävs att det bedöms ha fötts årsvalpar i reviret under våren 2017. Den bedömningen görs efter spårning av minst fyra individer under en längre sträcka/vid flera tillfällen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev