Rovdjur dödar många av de nyfödda renkalvarna. Nu får samerna stöd från FN:s rasdiskrimineringskommitté som anser att Sverige måste följa fattade riksdagsbeslut och minska rovdjurstrycket i renbeteslandet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Samerna får stöd för färre rovdjur

FN:s nya rekommendationer för svensk samepolitik välkomnas av Samerådet. Det gäller främst rovdjurspolitiken där renskötande samer får stöd för ett minskat rovdjurstryck.

För några veckor sedan var Sverige kallat till förhör med FN:s rasdiskrimineringskommitté. Mötet hölls i Geneve, och enligt Sveriges Radio Sameradion handlade mötet till stor del om svensk samepolitik.

Samerådet var den enda samiska organisationen som deltog i mötet. Huvudbudskapet till kommittén var att Sverige inte lever upp till målet om en toleransnivå på som mest 10 procent rovdjursförluster per år.

 

Åsa Larsson-Blind, Samerådets president.

Drabbar både ren och renskötare

Enligt Sameradion är förlusterna i många fall mångdubbelt större.

I ett uttalande från FN-kommittén får de renskötande samerna stöd.

” Sverige ska genomföra rovdjurspolitiken som beslutades 2013, så att renskötare kompenseras helt för skador som orsakats av rovdjur. Sverige ska också fortsätta samråden för att se till att den beslutade toleransnivån på 10 procents rovdjursskador ska efterlevas.”

 

Samerna nöjda

Samerådets president Åsa Larsson-Blind är särskilt nöjd över samsynen på att det rovdjurstryck som samebyarna utsätts för resulterar i faktiska lidanden.

– Vi förväntar oss nu att Sverige rättar sig efter dessa väldigt konkreta rekommendationer och omedelbart vidtar åtgärder och tillåter jakt som tar ned rovdjurstrycket till en nivå som motsvarar de utlovade 10 procenten. Dessutom att man antar ett ersättningssystem som fullt ut kompenserar renskötaren för den skada hon eller han faktiskt lidit på grund av rovdjuren, säger Samerådets president Åsa Larsson-Blind i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev