LRF vill utreda allemansrätten

LRF Norrbotten beslutade vid sin årsstämma att man vill driva frågan om att företag som bedriver kommersiellt nyttjande av allmansrätten måste ha avtal med markägaren om detta. Frågan har aktualiserats efter synpunkter på hur den omfattande bärplockningen har bedrivits.

Även LRF Västerbotten har haft upp frågan som kommer att behandlas av LRF centralt vid deras årsstämma. En stor del av störingen sker under älgjakten då måmga jaktlag har haft synpunkter på att det rör sig mycket folk i markerna där älgjakten bedrivs. Att många av de som plockar bär inte har någon större språkkunskap försvårar ytterligare kommunikationen när krockar uppstår mellan bärplockning och jakt.
LRF är tydliga med att det inte är bärplockara själva man är kritisk till utan de företag som köper upp bären och agerar som arbetsgivare/arbetsledare för plockarna. De är dessa företag man vill se någon form av avtal med för att undvika konflikter i marknyttjandet framöver. Hur frågan hanteras centralt i LRF återstår att se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev