Jägare svarar om vådaskott

För att öka säkerheten vid jakt har en enkät om vådaskott skickats ut till ett antal svenska jägare. Bakom undersökningen står rättsmedicinska enheten vid Umeå universitet i samarbete med Jägareförbundet.

Enkäten har gått ut till 1 000 slumpvis utvalda jägare och överrubriken är Enkät om vådaskott vid jakt.
Undersökningen ska visa i vilken omfattning vådaskott förekommer, inkluderat de tillfällen då ingen människa eller annat skadats.
Med enkäten som underlag hoppas frågeställarna kunna utveckla diskussionen om hur vådaskott kan förebyggas. Man menar också att jägarnas erfarenheter av saken får stor betydelse i den framtida utbildningen av blivande jägare.
Det gäller utbildning av enskilda jägare, men kanske framför allt jaktledare som har stort ansvar för säkerheten, säger Andreas Herlitz som leder Jägareförbundets projekt Säkrare Jakt.

Ett önskemål
Enligt Andreas Herlitz är enkät-undersökningen ett komplement till den undersökning om vådaskott med dödlig utgång som Umeå universitet bedrivit under flera år. Önskemål om en fördjupning kom upp i samband med att projektet Säkrare Jakt planerades.
I enkäten får jägarna svarar på frågor om jaktvanor, signalfärger och kamouflage i klädsel, vapenhantering och förstås om man varit med när vådaskott avlossats, av jägaren själv eller någon jaktkamrat.
Det är viktigt att jägarna som får enkäten tar sig tid att svara. Svaren behandlas konfidentiellt och ingen behöver vara orolig för att enskilda uppgifter sprids vidare, säger Andreas Herlitz.
Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev