Trots att bockhornet är så vridet bedömdes det till en silvermedalj av Jägareförbundets hornmätare.

Trots att bockhornet är så vridet bedömdes det till en silvermedalj av Jägareförbundets hornmätare. Foto: Jan Henricson

Demolerat bockhorn belönas med silver

Rådjurens horn kan anta de mest märkliga former. Till exempel hade bocken som Christoffer Jarl sköt en mycket speciell uppsättning horn på huvudet. Nu har trofén bedömts till silver.

Hornet har med största sannolikhet fått en smäll när det var i bast.

Hornet har med största sannolikhet fått en smäll när det var i bast. Foto: Jan Henricson

Christoffer Jarl bor i Hult utanför Eksjö och tillbringade de första bockjaktdagarna i augusti 2015 på hemmamarken Brunefall. Den här gången hade han bestämt sig för att locka på bocken.

– Men den här kom inte på lock, utan gick och betade och skrotade lite på hygget. Jag såg att den hade ett horn och när den stod rätt sköt jag.

Christoffer blev ordentligt överraskad när han kom fram till sitt byte och upptäckte att där faktiskt var två horn, om än det ena var vikt som en fällkniv.

– Jag tycker att det är intressant att råbockar sätter horn som kan vara så speciella. Många betraktar ett sådant här horn som skräp, men jag uppskattar det väldigt mycket, säger Christoffer.

 

Har vad som krävs

Hornet blev liggande, men så tyckte Christoffer Jarl att det skulle bedömas. Bortsett från att ena hornstängeln pekar nedåt är det stort och med riklig pärlning.

– Hornet är speciellt men har det som krävs för att bedömas. Därför blir det inte klassat som abnormt, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson som när han summerade resultatet kom till 115 poäng, precis på gränsen till silver.

Med hel skalle vägde hornet 536 gram. Det fick maximalt avdrag för oregelbundenhet, och tagglängden blev av naturliga skäl nerdragen, och det blev inga poäng för utlägg.

 

Ett gränsfall

Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson. Foto: Jan Henricson

– På den hela sidan var hornet 29 centimeter långt. Om vi antar att det varit likadant på den andra, och om det varit normalt i övrigt hade det varit ett gränsfall för att nå guld, säger Benny Nilsson.

Vad har då bocken råkat ut för? Skadan har säkert inträffat när hornet var mjukt, när det fortfarande var i bast.

– Kanske har det blivit påkört, ramlat mot något hårt eller fastnat i något. Det är omöjligt att säga, konstaterar Benny Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay