Ett av de vita rådjurskid som Bengt Eriksson såg i dikeskanten. Foto: Privat

Ett av de vita rådjurskid som Bengt Eriksson såg i dikeskanten. Foto: Privat

Två vita rådjurskid i sommarhagen

När Bengt Eriksson på gården Bärfendal i norra Bohuslän putsade sina betesvallar i somras såg han något vitt röra sig i dikesrenen. Och ser man på, när han kom närmare med sin traktor visade två vita rådjurskid upp sig.

– Ja, jag har då aldrig sett något vitt rådjur, än mindre två på en gång, säger Bengt och skrattar när han ringer upp för att berätta om den ovanliga naturupplevelsen för Svensk Jakt.

Det var den 20 juli, när sommaren har lämnat sitt rikaste flor och gått in i sin mer mättade del, som Bengt Eriksson gav sig ut i hagarna med sin betesputs.

Plötsligt fick han se något vitt röra sig i en dikesren, och till att börja med förstod han inte vad det var.

– Jag tänkte att det var en vit katt, eller två, för jag såg det vita på två ställen i det höga gräset.

 

Försvann efter en månad

När han kom närmare visade sig istället för katter två helvita rådjurskid. De var så stora att de inte längre tryckte utan gick undan när traktorn körde fram mot dikeskanten.

– Jag såg dem med jämna mellanrum i ungefär en månad efter det. Sedan var de försvunna. Jag gissar att räven tog dem, för att vara ett vitt rådjurskid måste vara en mycket dålig förutsättning, funderar Bengt Eriksson vidare.

Vita rådjur är ovanligt. I en tidigare artikel om fenomenet här på svenskjakt.se förklarade Erik Ågren som är biträdande statsveterinär på SVA att ett vitt rådjur kan vara albino, och har då röda ögon. En annan förklaring till fenomenet är leucism.

Något som förklarar de vita älgarna i Värmland och det kan före­komma även hos andra ­arter, inklusive rådjur.

 

Kan få avkomma

Det innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Kan då eventuella avkommor till vita rådjur också de få samma ovanliga färg?

– Ja. Rådjuret kan få både normalfärgade och vita avkommor. Det beror på hur dominanta de genetiska anlagen är. Det kan också hoppa över en generation för att sedan åter dyka upp helvita eller tvåfärgade rådjur, säger Erik Ågren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay