Bisam ska utrotas i Sverige
Förra året placerades bisam på EU:s lista över icke önskvärda invasiva arter. Nu har Jägareförbundets Mårdhundsprojekt fått uppdraget att försöka utrota arten i dess sydliga utbredningsområde, i Västernorrland.
Bisam är en nordamerikansk gnagare som introducerades i Europa och Asien för pälsens skull. Till Sverige kom arten via Finland på 1950-talet, och har sedan dess spridit sig söderut.
Efter att bisam i augusti av EU listades som en icke önskvärd invasiv art, fick Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt i uppdrag att inventera förekomsten i artens sydliga utbredningsområde i Västernorrlands län.
Få hyddor
– Flyginventeringen efter hyddor visade att förekomsten var synnerligen begränsad och hyddor återfanns bara i åtta vattendrag eller sjöar i de södra delarna av Höga kusten, berättar P-A Åhlén, som tillsammans med Fredrik Dahl leder Mårdhundsprojektet.
Nu har Naturvårdsverket givit Mårdhundsprojektet i uppdrag att inleda ett utrotningsförsök i det aktuella området. Arbetet inleds under våren och kommer att följas upp under kommande senhöst. För detta ändamål har Mårdhundsprojektets fältpersonal under mars månad utbildats i bisamfångst i Nederländerna.
Uppdrag: utrota bisam
– Nederländerna har 420 heltidsanställda yrkesjägare som enbart arbetar med utrotning av bisam, och till en liten del sumpbäver. Deras beräkningar visar att bisam kommer att vara utrotad från landet inom 10-15 år, säger Fredrik Dahl.
Med tanke på artens låga numerär och den mycket begränsade geografiska förekomsten, anses bisam idag inte utgöra något problem i Sverige.
– Det finns dock en risk att arten i framtiden kan orsaka stora ekologiska skador, och skador på infrastruktur, om den tillåts sprida sig till landets sydliga delar.
Efterlyser jägarhjälp
Mårdhundsprojektet efterlyser även jägarnas hjälp:
– Inför vårens bäverjakt i Västernorrland och Jämtland vill vi uppmana jägare att vara extra vaksamma på bisam och gärna prioritera att skjuta dessa före bäver. När väl bisamråttan är skjuten vill vi gärna få en bild på djuret och information om var den är fälld, säger P-A Åhlén.
Mårdhundsprojektet mottager sådana upplysningar på e-post: tipsaframmandearter@jagareforbundet.se
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.