Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt på lodjur i Västerbotten.

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt på lodjur i Västerbotten. Foto: Mostphotos

Så många lodjur får fällas i Västerbotten

Sexton lodjur får fällas under vårens licensjakt i Västerbotten. Sex djur får fällas i de fyra fjällkommunerna och tio djur i länets övriga kommuner.
Det är en ökning med sju lodjur jämfört med förra årets licensjakt.

Jakten pågår mellan 1 mars och 15 april. För andra året i rad får fällor för levandefångst användas under lodjursjakten.

Årets inventering av lodjur är inne i slutskedet och de preliminära resultaten visar att det finns nästan lika många lodjur i länet som ifjol, och att stammen ligger nära den beslutade målnivån för Västerbotten.

– Målet är att vi ska ha runt 23 föryngringar varje år, det vill säga honor som fått ungar, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

– Med årets tilldelning på sexton djur kan vi få en jakt som håller lodjursstammen på samma nivå fram till nästa år, samtidigt som jägarna ges möjlighet att nyttja den värdefulla jaktliga resurs som lodjuren också är, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

 

Två zoner

Årets lodjursjakt får bedrivas i två jaktzoner. Västra området (med sex tilldelade lodjur) utgörs av fjällkommunerna Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Östra området (tio lodjur) består av länets övriga kommuner: Malå, Lycksele, Åsele, Norsjö, Skellefteå, Robertsfors, Vindeln, Umeå, Vännäs, Bjurholm och Nordmaling.

 

Här kan du läsa beslutet i sin helhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev