Hundföraren Anna Green tar med sig en grupp jägare till där hon ska släppa sin stövare. Foto: Boo Gunnarsson

Hundföraren Anna Green tar med sig en grupp jägare till där hon ska släppa sin stövare. Foto: Boo Gunnarsson

100.000 insamlade jägarkronor till Barncancerfonden

Förra året samlade stövarjägarna utanför Växjö in rekordhöga 75.000 kronor till Barncancerfonden. Men rekord är till för att slås och när resultatet av lördagens stövarjakt summerades räknades till över 100.000 kronor.

Den småländska stövarjakten till förmån för Barncancerfonden slår det ena rekordet efter det andra. När jakten var över i lördags och 250 jägare skingrats kunde arrangörerna räkna ihop över 100.000 kronor som oavkortat går till fonden.

– Ett fantastiskt resultat. Jag är närmast förbluffad över att det bara går bättre och bättre, säger Bengt Lindell som tillsammans med Johan Frisk är initiativtagare och pådrivare i projektet.

Alla pengarna kommer inte direkt ur jägarnas fickor. Många företag bidrar med direkta medel, men också med varor till ett dignande prisbord.

– I år var värdet på prisbordet 40.000 kronor. Bland annat fanns där två vapen. Det är klart att jägarna är intresserade av att köpa lotter då, säger Kurt Skårner som är en av dem som arbetar med att locka sponsorer till jakten och givare till Barncancerfonden.

 

En extra slant

I år kom alltså 250 jägare till jaktdagen som i huvudsak bedrivs på marker öster om Växjö. Minsta avgift för att få delta är 100 kronor, men många betalar en extra slant.

I Skårtaryd där jaktlaget har 26 medlemmar betalade laget in 3.000 kronor, även om inte alla dök upp till jakten.

– Vi utmanade andra jaktlag att ta efter oss, men vi var lite sena så det gav inte så stor effekt. Till nästa år ska vi vara ute i tid med utmaningen, säger Kurt Skårner.

 

[cycloneslider id=”stovarcancer”]

 

Jakten har ett litet tävlingsmoment inbyggt. Jägarna försöker skjuta haren när den drivits så nära jämn halv och hel timme som möjligt. Den som lyckas bäst belönas med ett fint pris.

Trots att detta innebär att många jägare avstår skott fanns det från de 14 markerna där jakten bedrevs 13 harar att auktionera ut under den efterföljande samlingen på Risingegården.

– Det är också då vi har verklig fart på lotterierna, säger Kurt Skårner.

För arrangörerna, där också Smålands Stövarklubb finns med på ett hörn, är det självklart att komma igen nästa år.

– När vi frågade jägarna efteråt om de tyckte att vi ska köra ett år till svarade de med ett rungande ja, säger Bengt Lindell.

 

Viljan att ge stimuleras

Hur kommer det sig då att jägarna är så intresserade av att delta i den här insamlingen? Jaga kan de ju göra ändå.

– Det finns flera insamlingsgalor på tv till förmån för cancerfonden, men jag tror att när man kan göra en insats kombinerat med sitt intresse så stimulerar det viljan att ge. Vi märker det genom att många av jägarna kommer igen år efter år. Också långväga ifrån. Vi har de som kör upp från Skåne för att vara med på jakten.

Bengt Lindell tror också att jaktformen som sådan lockar.

– Man kan säga att det är en Stövarjaktens dag i södra Sverige. Många som är med är intresserade av att få en sådan jaktdag. Dessutom är ju i stort sett all annan jakt över vid det här laget. I varje fall hundjakten, säger Bengt Lindell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev