Taxvalpar. Foto: Olle Olsson

Taxvalpar. Foto: Olle Olsson

Skaffa hundvalpar: Dags för valpning!

Premium

Det är hormoner som styr när valpningen ska sätta igång. Upp till ett par dygn innan valparna kommer kan tiken vara orolig av och till, och framför allt nattetid bädda och riva i fällarna i valpningslådan.
Det här är den tredje delen i vår serie om att skaffa valpar.

Många tikar valpar snabbt och lätt utan någon direkt inblandning av tikägaren. Instinktivt förstår de vad som ska göras när valparna börjar komma. Fostersäcken bits eller slickas sönder, navelsträngen bits av och valpen slickas torr och får sedan ta sig till en spene och börja dia. Om moderkakan kommer tillsammans med valpen eller lite senare varierar, men tiken äter gärna upp den i ett nafs. Det ger näring och energi till det fortsatta valpandet. Men se upp, tiken kan lätt bli dålig i magen om hon får äta mer än ett par stycken.

Det är viktigt att hålla reda på att alla moderkakor kommer ut! En kvarbliven moderkaka kan göra tiken väldigt sjuk.

Förbered utrustning

Innan valpningen går igång är det bra att ha förberett den utrustning som kan komma att behövas.

• Extra bäddmaterial som kan bytas när det blir nersölat.

• Hushållspapper och/eller handdukar att torka valpar med.

• Trubbig sax som gärna får vara lite slö, om navelsträngar ska klippas av.

• Peang, lite överkurs kanske, men kan vara användbar om inte moderkakan kommer med valpen. Då fästs peangen i navelsträngen så nära tikens vulva som möjligt, innan navelsträngen klipps eller dras av ett par tre centimeter från valpens mage.

• Tunna, sterila engångsplasthandskar och glidslem, om man behöver gå in med ett finger för att lirka loss en valp.

• Calci-comb, ett kalkpreparat som kan ge tiken en liten skjuts ifall valpningen drar ut på tiden, används med försiktighet, kan ge tiken diarré.

• Hushållsvåg.

• Klocka, papper och penna. Själv brukar jag förbereda en ”tabell” med kolumner för klockslag, kön, vikt, färg och tecken och moderkaka.

• Telefonnummer till veterinär som kan hjälpa till akut om det skulle behövas.

Valpningstid

Det är ganska olika från tik till tik hur lång tid valpningen tar, men vid en normal valpning brister först den yttre fostersäcken, ”vattnet går”. Kraftigare värkar tar vid och en ny vattenblåsa syns och kan kännas ovanför tikens vulva. Är det mjukt är det en vattenblåsa, är det hårt är det oftast valpens huvud.

Efter ytterligare några sammandragningar är valpen ute. Det är lika vanligt att valpar kommer med bakdelen före, som med huvudet först.

Värksvaghet

Man behöver rutin för att kunna avgöra om valpningen går normalt långsamt eller om tiken behöver hjälpas av veterinär. Om förlossningen inte kommer igång eller avstannar, kanske en valp blockerar förlossningskanalen på något sätt och inte tar sig ut.

Värksvaghet är ett annat problem som gör att inget händer och tiken måste snittas, för att hon och valparna ska räddas.

Men i normalfallet är det bra att ha lite is i magen och låta naturen ha sin gång.

När alla valpar är ute blir tiken nöjd och vilar. Det kan också vara så att hon tar en paus i valpningen, som kommer igång igen efter en stund.

Det finns bra böcker att köpa som mer detaljerat beskriver en normal förlossning – och de problem som kan uppstå.

Överutfodra inte!

Var försiktig med att överutfodra tiken tiden direkt efter valpning. Det kan leda till för kraftig mjölkproduktion, mjölkstockning och diarré hos valparna.

Själv brukar jag bjuda på ett par matskedar med dietmat på burk som är energität och smaklig, finns att köpa på veterinärkliniker.

Naturligtvis ska tiken ha fri tillgång till friskt vatten, både under och efter valpningen. Många tikar har inte tid att kliva ur valpningslådan för att dricka, så bjud henne regelbundet på vatten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.