Så går det till att ta en valpkull
PremiumDe flesta tikar löper två gånger om året och det är då de kan paras.
Det här är den andra delen i vår serie om att skaffa valpar.
Enligt gällande regler får en tik inte paras innan hon är 18 månader och tidigast på sitt andra löp.
Många jakthundsägare väntar betydligt längre, de jagar med sin tik, går på jaktprov, och inser efter några år att de har en riktigt bra jakttik. Varför inte ta en kull valpar?
Ett första steg blir att göra de eventuella hälsokontroller som krävs för rasen. Nästa steg är att finna en lämplig täckhund. De flesta ras- och specialklubbar har avelsråd som kan hjälpa till med den saken, om man inte har kunskapen själv.
På Svenska Kennelklubbens hemsida Avelsdata kan man göra provparningar i teorin, för att kontrollera bland annat inavelsgrad.
Stora variationer
Gör en notering om vilken dag tiken börjar löpa. Vulvan svullnar och tiken börjar blöda.
Kontrollera att tiken har giltiga vaccinationer och avmaska henne gärna så hon är parasitfri.
Har man egen hanhund talar han förmodligen högljutt om när det är dags för parning. Det kan annars kontrolleras med ett blodprov hos veterinär, när progesteronhalten är så hög att tiken har ägglossning på gång och därmed ska paras. Många tikar är mottagliga för hanen runt dygn 12–16 i löpet, men stora variationer förekommer.
”Många tikägare är rädda för att komma för sent till hanen, men det omvända är mer vanligt, de kommer för tidigt och då säger tiken ifrån.”
Låt hundarna para sig naturligt, med bara lite lätt assistans om det behövs. Tvångsparning är förbjudet. Vill inte tiken är det ofta på grund av att det inte är rätt dag. Många tikägare är rädda för att komma för sent till hanen, men det omvända är mer vanligt, de kommer för tidigt och då säger tiken ifrån.
Låt gärna hundarna bekanta sig varandra på en promenad eller lösa en inhägnad plats. Alla tikar är olika, men det är även hanarna. Vissa är mycket burdusa och ”pang på rödbetan”, andra mer försiktiga och uppvaktande.
Fler valpar
Under en parning vid rätt tid ”fastnar” hanen inne i tiken tack vare sina svällkroppar. Det kallas för hängning. Då behöver hundarna passas så att inte tiken försöker dra sig loss. Det kan bli plågsamt för dem båda. Hängningen kan vara allt från några minuter, till någon timme. Den är inte nödvändig för att tiken ska bli dräktig, men en fullt genomförd parning med hängning indikerar att tiken parades vid rätt tillfälle.
Spermierna kan leva i henne i några dygn. Många tikägare vill para om igen efter ett par dagar. Det är inget fel med det, men onödigt ifall det var rätt parningsdag från början. Kanske kan omparning leda till något fler valpar.
Dräktighetstid
Tiken är dräktig i cirka 63 dygn. Hon börjar ofta inte bli tjock förrän ungefär mitt i dräktigheten eller lite senare. Ultraljud för att konstatera dräktighet kan göras efter dygn 28. Men att tiken är dräktig då är ingen garanti för att hon faktiskt fortsätter att vara det. Det förekommer att tikar resorberar valpar, av olika anledningar.
Lite mer rosa spenar, en vulva som inte återgår till normal storlek efter löp, och en ovanligt mild och lugn blick är tecken så goda som något på att tiken väntar valpar.
”Efter ungefär halva dräktigheten är det dags att successivt öka på fodergivan.”
Senare i dräktigheten går det att röntga tiken, för att veta hur många valpar hon bär på och som därmed också ska komma ut under förlossningen.
Efter ungefär halva dräktigheten är det dags att successivt öka på fodergivan. Mot slutet av dräktigheten, om tiken ser ut att vänta en rejäl kull, kan hon behöva dubbelt så mycket mat som vanligt.
Nu är det dags att förbereda en lugn vrå och en bra valpningslåda!
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.