Domen står fast. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på järv i Jämtland i förebyggande syfte upphävs. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ingen förebyggande skyddsjakt på järv i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland gav klarttecken för skyddsjakt på 13 järvar i förebyggande syfte. Men både förvaltningsrätten och kammarrätten upphävde länsstyrelsens beslut.

Enligt SVT Jämtland kommer inte länsstyrelsen i Jämtland att överklaga kammarrättens dom om förebyggande jakt på järv. Domen står därmed fast.

Länsstyrelsen i Jämtland tog i oktober beslut om skyddsjakt på 13 järvar i länet i förebyggande syfte för att minska de skador som järvarna årligen orsakar rennäringen.

 

Inte tillräckliga skäl

Beslutet överklagades. Förvaltningsrätten ansåg att det presenterade underlaget inte var tillräckligt, varken vad gäller skadornas omfattning eller jaktens förmodade effekter. Kammarrätten gjorde en liknande bedömning och upphävde länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen i Jämtland väljer nu att inte ansöka om prövningstillstånd hos Högsta Förvaltningsdomstolen, uppger SVT Nyheter Jämtland.

– Vi avstår den här gången men vi tror att det är möjligt att kunna bedriva förebyggande jakt med en gynnsam bevarandestatus, säger länsrådet Susanna Löfgren till SVT Nyheter Jämtland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev